Ungvári koncerttel zárult Pál István Szalonna és bandája kárpátaljai turnéja

2016. szeptember 9., 19:22

Ungvári fellépéssel zárult szeptember 8-án a Magyar Állami Népi Együttes kísérőzenekarát vezető Pál István Szalonna és bandája tíz helyszínt érintő, a magyar kormány támogatásával létrejött kárpátaljai koncertturnéja. 

Az Ungvári Filharmónia nagytermében megtartott teltházas koncert előtti sajtótájékoztatón Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos, a koncertkörutat anyagilag támogató kormánybiztosság vezetője elmondta: Pál István Szalonna és bandája koncertsorozata a kultúra ünnepe, a Kárpátalján élő népek baráti kézfogása volt.
Magyarország egyik legjobb népzenei együttese ugyanis együtt játszott ruszin, ukrán és román népzenészekkel ‒ tette hozzá. Megjegyezte: Kárpátalja rengeteg népzenei kincset rejt, hiszen a térségben évszázadok óta együtt élnek a különböző nemzetiségek, amelyek egymást gazdagítják kultúrájukkal.

A magyar együttes koncertsorozatának célja volt az is, hogy a kárpátaljai nemzetiségek újra felismerjék népzenei értékeiket, tudatosítsák, milyen hatalmas kinccsel rendelkeznek. Magyarország csak büszke lehet arra, hogy ebben a munkában részt vesz ‒ emelte ki, emlékeztetve arra, hogy a magyarországi komoly-, könnyű- és népzenei vetélkedőkön mindig vannak sikeres kárpátaljai fiatalok. Azt is jelezte, hogy a kárpátaljai koncertkörútnak jövőre lesz folytatása.

Pál István Szalonna elmondta, hogy zenekarával Kárpátalja tíz hegyvidéki településén adott helyi hagyományőrző zenészekkel közösen ‒ felváltva és együtt ‒ egy-egy órás műsort. Az ungvári fellépésről szólva hangsúlyozta, „a koncerttel elsősorban a ruszin, ukrán és román népzene azon kárpátaljai mesterei előtt tisztelgek, akiktől a técsői vagy aknaszlatinai otthonukban elleshettem a művészetüket”. Hozzátette: „Az ungvári fellépésünkkel azt is bizonyítjuk, hogy Kárpátalján helye van minden nemzetnek, minden kultúrának, és hogy ezek a népek tudnak egymásnak kezet nyújtani”.

A Kárpátalján született és nevelkedett zenész jelezte, a tervek szerint jövőre ‒ a kárpátaljai turné tapasztalataira alapozva ‒ a Kárpátok hágóin túli területekre szerveznek koncertkörutat. Azt is tervezi, hogy zenésztársaival kárpátaljai iskolákban tartanak magyar, ukrán, ruszin és román népzenei előadásokat.

(mti.hu/VV)