ENSZ: 9640-en vesztették életüket a Donyec-medencei konfliktusban

2016. szeptember 15., 16:32

A dokumentált Donyec-medencei áldozatok száma a fegyveres konfliktus 2014 áprilisi kitörése óta 2016. szeptember 15-re elérte a 9640 főt – derül ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) csütörtökön közzétett soros jelentéséből, melyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

További 22 431 ember megsebesült. Az adatok a konfliktusban érintett mindkét fél veszteségeit, valamint a civil áldozatokat és sérülteket is tartalmazzák.

„Ez a jelentés, amely a május közepe és augusztus közepe közötti időszakot öleli fel, azt mutatja, hogy 66 százalékkal nőtt a keleti konfliktussal összefüggő áldozatok száma a civil lakosság körében az előző beszámolási időszakhoz képest. Az ENSZ ukrajnai emberi jogi missziója összességében 188 áldozatot dokumentált a civil lakosság körében Ukrajna keleti részén, köztük 28 életét vesztett és 160 sebesült személyt a jelentés által felölelt három hónap során” – derül ki a dokumentumból.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa megállapította, hogy a soros tűzszünet szeptember elsejei bevezetése óta javult a dolgok állása, „de a helyzet a demarkációs vonal mentén rendkívül instabil maradt, amit az elmúlt hétvégén bekövetkezett incidensek is igazolnak”.

„Valójában nagy a kockázata annak, hogy bármikor bekövetkezhet az erőszak újabb fellángolása” – közölte al-Husszein.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)