Benyújtották a költségvetés tervezetét a parlamentnek

2016. szeptember 16., 09:35

A kormány benyújtotta a 2017. évi költségvetés tervezetét a Legfelső Tanácsnak. Az 5000. számú jogszabálytervezet szeptember 15-én este jelent meg a parlament weboldalán, ugyanakkor a szövegét, illetve a kísérődokumentumokat egyelőre nem hozták nyilvánosságra – közölte az Ukrajinszka Pravda.

A portál szerint a kabinet csütörtök esti ülésén hagyta jóvá a büdzsé tervezetét.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök korábban újságíróknak elmondta, hogy a tervezet tartalmazza a kabinetnek a pedagógusok és az orvosok bérének emelésére vonatkozó javaslatát. A dokumentumban prioritásként jelenik meg az energiahatékonyság, az agrárszektor, a nemzetbiztonság és a honvédelem, továbbá a decentralizáció.

Sajtóhírek szerint a kormány előzetesen 3 százalékos GDP-növekedéssel, 8,1 százalékos inflációval és 27,2 hrivnyás dollárárfolyammal számol 2017-ben 8,6 százalékos munkanélküliség és 3 százalékos költségvetési deficit mellett.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az ukrán jogszabályok értelmében a kabinetnek legkésőbb szeptember 15-ig be kell nyújtania a törvényhozásnak a következő évi költségvetést. Az utóbbi majd egy évtizedben azonban az volt a gyakorlat, hogy a miniszteri kabinet beterjesztette ugyan a Radának a büdzsét, ám rögtön vissza is hívta a dokumentumot átdolgozásra.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)