Privatizációból még csak 60 millió hrivnya folyt be az ukrán költségvetésbe az idei évre tervezett 17 milliárdból

2016. szeptember 19., 16:52

Idén január és augusztus között mindössze 60,3 millió hrivnya folyt be az ukrán állami költségvetésbe privatizációból, miközben Kijev az idén 17 milliárd hrivnya bevételt tervezett – hozta nyilvánosságra hétfőn az állami vagyonkezelő alap.

A közölt adatok alapján az első nyolc hónapban fele annyi privatizációs bevétele keletkezett az államnak, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A közlemény szerint az állami vagyonkezelő központi és regionális részlegei idén eddig 82 állami objektumot értékesítettek, ebből tizet augusztusban, valamint 182 települési tulajdonban lévőt, ez utóbbiból a múlt hónapban 13-at.

Augusztusban az alap két vállalat részvényeit vitte tőzsdére összesen 16,48 millió hrivnya értékben. A múlt hónapban azonban egyetlen részvénycsomagot sem tudott értékesíteni.

A vagyonkezelő alap idén a tervek szerint 450 állami tulajdonú objektumot értékesít, ezek között 20 nagyvállalatot, 50 közép- és 380 kiscéget.

Az állami kasszába ebből a legnagyobb összeg az odesszai kikötői üzem értékesítése nyomán folyt be, a részvények 99,6 százalékának eladása révén. Július 26-án hirdették meg a versenyt a részvénycsomagra 13,175 milliárd hrivnya bevezető áron, de nem talált érdeklődőre. Az alapnál közölték, hogy október végén, november elején ismét eladásra kínálják, és hajlandóak az árból legfeljebb 150 millió hrivnyát engedni.

Tavaly privatizációból 151,5 millió hrivnya bevételre tett szert az ukrán állam, míg 2014-ben háromszor ekkora összeg folyt be az államkasszába.

(MTI/Kárpátalja)