Lezajlott a „kvótanépszavazás” – eredmények és lehetőségek

2016. október 5., 10:29

Népszavazást tartottak vasárnap Magyarországon a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban. A kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött – értékelt Orbán Viktor miniszterelnök.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett referendumot, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szólt: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Az ország területén vasárnap reggel hattól este 7 óráig lehetett hivatalosan az urnákhoz járulni. A csaknem végleges adatok szerint a jogosultak 43,35 százaléka ment el szavazni, vagyis érvénytelen lett a referendum, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot.

A statisztikák szerint a 3177 településből, illetve budapesti kerületből 1428-ban 50 százalékos vagy afeletti volt a részvétel. Egyetlen településen volt 100 százalékos a részvétel, a Zala megyei Iborfián, itt mind a tíz választásra jogosult lakos elment szavazni.

A csaknem végleges adatok szerint összesen 3 581 263 szavazatot adtak le, amelyek közül 3 307 109 érvényes volt, ez az összes választópolgár számának 40,03 százaléka. Az „igen” szavazatok száma 55 584 (vagyis 1,68 százalék), a „nem” szavazatoké 3 251 525 (vagyis 98,32 százalék) volt. 223 193 voks érvénytelennek bizonyult.

Jellemző, hogy 269 olyan település volt a vasárnapi népszavazáson, ahol az érvényes voksokból száz százalék volt a „nem” szavazatok aránya. A 269 település túlnyomó többsége kistelepülés. Az „igenek” száma egyetlen településen sem előzte meg a „nemekét”.

Az elemzők ellentétesen értékelték a voksolás kimenetelét. A „nem” szavazatok elsöprő többsége azt mutatja: a magyarok nem pártkérdésként, hanem nemzeti ügyként ítélik meg a bevándorlás kérdését – hangsúlyozta a Nézőpont Intézet az MTI-hez eljuttatott gyorselemzésében, megjegyezve, a kvótareferendum az uniós csatlakozásról döntő népszavazáshoz hasonló részvételt, de még egyértelműbb választói akaratnyilvánítást hozott.

Az intézet felidézi, hogy 2003-ban az érvényesen szavazók 84 százaléka támogatta az EU-csatlakozást, a kvótareferendumon pedig az érvényes szavazatok mintegy 98 százaléka ellenezte a kötelező betelepítést. Figyelemreméltónak nevezték továbbá, hogy a mostani népszavazáson úgy sikerült ilyen nagy arányban mozgósítani és elérni több millió egy irányba szavazót, hogy kizárólag a kormánypártok mozgósítottak.

Juhász Attila, a Political Capital igazgatója ezzel szemben azt emelte ki, hogy minden idők legköltségesebb magyarországi politikai kampánya sem volt elég egy érvényes népszavazáshoz, aminek következtében a Fidesz belpolitikai szinten „pirruszi, azaz csak pillanatnyi vereséget” szenvedett. A népszavazás ugyanis hiába lett érvénytelen, a „nemek” nagy aránya lehetővé teszi, hogy a kormánypárt „győzelemként értékelje ezt a kudarcot” – fejtette ki, hozzátéve, az ellenzéki pártok ezzel párhuzamosan nem látszanak elég erősnek ahhoz, hogy ezt az értelmezést felülírják.

A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött – értékelt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben.

„A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy több mint 3 280 ezer ember ezt elutasította.

Úgy fogalmazott, mostantól nem a kormány és nem is a parlamenti képviselők akaratát, hanem mintegy 3,3 millió magyar emberét képviselik Brüsszelben.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy az EU-ban elsőként és eddig egyetlenként csak Magyarországon kérdezték meg a választókat a migránskérdésről, amin az EU léte is múlhat.

Hozzátette, hogy 1990 óta még egyetlen párt vagy pártszövetség sem kapott ilyen mértékű támogatást. Egymillióval több magyar választópolgár szavazott bizalmat a kormány álláspontjának a vasárnapi kvótareferendumon, mint amennyivel 2014-ben hatalmazták fel kormányzásra az emberek a Fidesz–KDNP-t – hívta fel a figyelmet.

Vannak ugyan, akik megpróbálják leértékelni, semmibe venni 3,3 millió ember akaratát – fogalmazott –, ám egyetlen becsületes magyar választott képviselő sem hagyhatja, hogy ezt az akaratot bárki felülírja.

Megjegyezte, bár közjogi értelemben nem kötelezi az Országgyűlést a népszavazás eredménye, a Ház érvényt szerezhet annak, ezért kezdeményezi az alaptörvény módosítását „a népszavazás szellemében”.

Azt is kiemelte, hogy az európai polgárok jelentős része sem támogatja Brüsszel kötelező kvótára vonatkozó „embertelen megoldási javaslatát”. Szerinte Magyarország képes arra, hogy Brüsszelben is csatákat nyerjen.

A kormányfő emlékeztetett, Brüsszelben úgy döntöttek, hogy az EU-ba eddig bejutott illegális bevándorlókat kvótarendszer szerint kötelezően szétosztják a tagállamok között, ráadásul ezt felső korlát nélkül tennék.

A brüsszeli bürokratákat és az európai baloldalt felszólalásában migránspártinak nevezte, utóbbiak a bevándorlók Európába érkezését hasznosnak tartják – folytatta –, és „ezt képviseli a magyar baloldal is, a DK és vezetője nyíltan, az MSZP szégyellősen és sunyi módon”.

A résztvevők 98 százaléka – az érvénytelen szavazatot leadókat figyelembe véve 92 százaléka – úgy foglalt állást, „a döntés joga Budapesté, és ezért a jogunkért harcolni kell” – mondta Orbán Viktor.

A rendelkezésre álló információk szerint a szavazati joggal rendelkező vajdaságiak mintegy 60 százaléka vett részt a kvótareferendumon, és Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének meggyőződése szerint a szavazók több mint 90 százaléka nemmel voksolt. A VMSZ elnöke az MTI-nek adott hétfői interjújában kiemelte, pártja számára fontos volt, hogy mozgósítsa a vajdasági szavazópolgárokat, és hogy a vajdaságiak részvételi aránya ne rontson a népszavazás eredményén. A politikus leszögezte, hogy elégedett, mert – mint mondta – a vajdasági voksok nemhogy rontottak volna, hanem javítottak az eredményen.

Nyilatkozatban üdvözölte a kötelező betelepítésről tartott népszavazás eredményét a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség is (lásd: itt).

(MTI/hk)