Rozenko: idén bizonyosan nem emelik a nyugdíjkorhatárt

2016. október 12., 20:02

Nem emelik a nyugdíjkorhatárt Ukrajnában mindaddig, amíg nem nő az élettartam és nem javul az emberek életminősége – jelentette ki a 112 Ukrajina tévécsatornának nyilatkozva Pavlo Rozenko kormányfő-helyettes, akit az Ekonomicsna Pravda idéz.

A miniszterelnök-helyettes szavai szerint a téma jelenleg nem időszerű, a kérdés nem szerepel a Nemzetközi Valutalappal (IMF) aláírt memorandumban sem.

„Nos, meglehet, egyszer majd, valamikor a távoli jövőben, valamelyik elkövetkező hatalomnak vagy kormánynak eszébe jut társadalmi vitát kezdeményezni a nyugdíjkorhatár emeléséről. Én úgy vélem, hogy ez a vita nem helyénvaló mindaddig, amíg nem emeljük számottevően az életminőséget, az élettartamot. Csak miután 7–10 évvel növeltük az élettartamot, lehet érvelni, győzködni a társadalmat, hogy az élettartam növekedése miatt emelni szükséges a munkaképes kort. Vagyis jelenleg a nyugdíjkorhatár emelése lekerült a napirendről. Ez a kérdés nem szerepel az IMF-fel aláírt memorandumban, nem vállaltunk kötelezettséget a nyugdíjkorhatár emelésére, s a kormány semmiképpen sem fogja felvetni a nyugdíjkorhatár emelésének elképzelését ebben az évben” – jelezte Rozenko.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy egyes, a tömegtájékoztatási eszközökben megjelent információk szerint az IMF a nyugdíjreform végrehajtását követeli Kijevtől az Ukrajnának folyósítandó következő hitelrészlet fejében. Ezek szerint a nemzetközi szervezet követelményei között szerepel az egységes nyugdíjellátási rendszer kialakítása, amelyben az egyes szakmákban dolgozóknak nincsenek kedvezményei (a katonák kivételével) a nyugdíjkorhatárt illetően, szélesíteni szükséges a társadalombiztosítási rendszer befizetési bázisát, valamint biztosítani kell a nyugdíjak igazságos megadóztatását.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)