A Védelmi Minisztérium szerint a szakadárok megsértették a tűzszünetet Sztanicja Luhanszkánál

2016. október 12., 19:36

Andrij Liszenko, a Védelmi Minisztérium hadműveleti kérdésekben illetékes szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a szakadárok megsértették a tűzszünetet Sztanicja Luhanszkánál, valamint megnevezte azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén sor kerülhet a csapatszétválasztásra a település térségében – jelentette az UNIAN hírügynökség.

„A fegyverszünet egy hétig sem tartott Sztanicja Luhanszkánál, a szakadárok tegnap ismét lőtték az állásainkat a Sziverszkij Donyec folyó túlpartjáról” – jelentette ki az ezredes.

Arra a kérdésre válaszolva, milyen feltételek mellett kerülhet sor a technika és a csapatok szétválasztására Sztanicja Luhanszkánál, Liszenko rámutatott: „Először is akkor, ha hét napig tart a tűzszünet (ez a feltétel szerepel a csapatszétválasztásról kötött keretegyezményben – a szerk.), azután egy nap szükséges a régióban megfigyelést végző nemzetközi EBESZ-missziónak a tájékoztatására az alakulatok és eszközök áthelyezésének útjairól és helyeiről, majd legfeljebb három nap kell a személyi állomány és fegyverzetük átvezénylésére”.

Az UNIAN emlékeztet, Heorhij Tuka, az ideiglenesen megszállt területek ukrán miniszterének helyettese október 10-én közölte, hogy a szakadárok megkezdték a csapatvisszavonást Sztanicja Luhanszkánál. Másnap, szeptember 11-én az ukrán Védelmi Minisztérium felderítési főosztálya is megerősítette, hogy a szakadárok részlegesen visszavonták csapataikat a településnél.

Emlékezetes, hogy szeptember 21-én Minszkben keretegyezményt írtak alá a Donyec-medencei konfliktus rendezésére életre hívott háromoldalú (Oroszország, Ukrajna és az EBESZ képviselőiből álló) összekötőcsoport ülésén a csapatok és a technika szétválasztásáról a demarkációs vonal mentén. A dokumentum első körben Zoloténél, Petrivszkénél és Sztanicja Luhanszkánál irányozta elő a csapatok és a technika hátrébb vonását a szemben álló felek által. A csapatszétválasztás október 1-jén Zoloténél, majd október 7-én Petrivszkénél is megtörtént.

(unian.ua/Kárpátalja)