Moszkal szerint Kárpátalján nincs szeparatizmus, csak gazdasági problémák vannak

2016. október 13., 17:04

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója kijelentette, hogy a megyében nincs szeparatizmus, ukránellenes hangulat – a kormányzó nyilatkozatát a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció sajtószolgálata nyomán idézte az UNIAN hírügynökség.

„A megye Ukrajna része volt, az ma, és lesz a jövőben is. Kárpátalján nincs szeparatizmus vagy ukránellenes hangulat” – jelentette ki Moszkal kommentálva Mihajlo Rivisznek, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének egy helyi tévécsatornának adott interjúját, amely vegyes reakciókat váltott ki a közvéleményből.

Ugyanakkor, emlékeztetett Moszkal, Kárpátalja 76 százalékban (egyes járások több mint 98 százalékban) változatlanul dotációs és a központi költségvetés injekcióitól függ.

„Jelenleg a megye nagyon nehéz pénzügyi helyzetben van, a dotációk és szubvenciók torzulásai miatt adósság halmozódott fel az egészségügyi, az oktatási és más szférákban. Hogy sikerüljön megoldani a szükséges pénzek kiutalását, Kijevben kell maradnom, kihagyva a megyei tanács soros ülését” – jelentette ki a kormányzó.

Elmondása szerint a megye bizonytalan pénzügyi helyzete miatt állandó a szakképzett káderek kiáramlása külföldre, némely határ menti egészségügyi és oktatási intézményeket a bezárás fenyegeti a szakemberhiány miatt.

„Éppen ezért a megyei tanács elnökének szavai nem a politikán, hanem a gazdaságon alapulnak. Ez egy kísérlet felhívni a figyelmet a megye tényleges pénzügyi helyzetére, amely valóban sok kívánnivalót hagy maga után” – tette hozzá Moszkal.

Az UNIAN emlékeztet, hogy Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a Tisza-1 regionális tévécsatorna Akcenti című műsorának a héten adott interjújában a közlekedési infrastruktúra fejlesztéséről szólva kijelentette: „Ha a kormány Ukrajna részeként kíván Kárpátaljára tekinteni, nem felejtheti el, hogy régiónk létezik…” Szavai vegyes fogadtatásra találtak a sajtóban, a megyei tanács elnökét szeparatista hangulatkeltéssel is megvádolták.

(unian.ua/Kárpátalja)