Porosenko: az orosz agresszió hosszú távra szól, de ne adjuk, ami a mienk

2016. október 14., 14:16

A jelenleg is folyamatban lévő oroszországi agresszió és a keleti katonai fenyegetés nyilvánvalóan egy hosszabb történelmi perspektívára szól, de Ukrajna „nem adja, ami az övé” – idézi az Ukrajinszka Pravda Petro Porosenko elnököt, aki október 14-én az Ukrajna védelmezőjének napja alkalmából mondott beszédet a kijevi Szofija téren, ahol kadétok ünnepélyes fogadalomtételére került sor ez alkalomból.

„Meghatározó eleme biztonságpolitikánknak és a katonai tervezésnek, hogy – amennyiben szeretnénk népként, országként megmaradni – legalább a GDP-nk öt százalékát kell a biztonságra fordítani, bármennyire megterhelő, nehéz is ez Ukrajna gazdasága és szociális szférája számára” – jelentette ki az elnök hozzátéve, hogy Ukrajna jövőre 11 milliárd hrivnyát fordít fegyverek vásárlására és javítására.

„Az ukránok nem engedték megvalósítani az agresszor ország terveit. Nem folytattunk, és nem folyatunk hódító háborúkat. Időtlen idők óta nem léptünk fel agresszorként és soha nem vetettünk szemet a máséra. De azt sem adjuk oda, ami a sajátunk, s már van mivel fogadnunk a hívatlan vendégeket. Aki karddal jön hozzánk, kard által vész el – és a pajzstól, amellyé fegyveres erőink váltak a számunkra” – hangoztatta Porosenko.

Az elmúlt két és fél év alatt közel 280 ezer ukrán vett részt a terrorellenes műveletben (ATO), vagy annak biztosításában, 2533 katona esett el – hangsúlyozta az elnök, megjegyezve, hogy 266 ezren nyerték el ez idő alatt a harci cselekmények résztvevője státust.

Az államfő elmondta, hogy 2016-ban több mint 57 ezer ukrán önkéntes állt be szerződéses katonának az Ukrán Fegyveres Erőkbe. A katonai alakulatokban mintegy 10 ezer nő is szolgálatot teljesít, hangzott el.

„Azokból, akik már befejezték a szolgálatot és hazatértek, létrehoztuk a tartalék első, majdʼ 100 ezer katonából álló ütemét” – tette hozzá Petro Porosenko.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)