NBU: reális a 27,2 hrivnyás jövő évi dollárárfolyam

2016. október 24., 18:21

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) reálisnak tartja a 27,2 hrivnyás dollárárfolyamot 2017-re – jelentette ki Valerija Hontareva jegybankelnök az ICTV tévécsatorna műsorában, amelyet az Ekonomicsna Pravda idéz.

„A költségvetésben rögzített árfolyam abszolút reális. Mindezeket a számokat már megvitattuk nemzetközi szakértőkkel, és úgy véljük, hogy ezek abszolút reális számok” – jelentette ki.

Hontareva ugyanakkor nem zárta ki, hogy a hrivnya árfolyama el sem éri jövőre a dolláronkénti 27 hrivnyát.

„Ez valószínűleg a fizetési mérlegünktől is függ. Az árfolyam a tükre annak, ami a gazdaságban történik. Az ország ma azt látja, hogy stabil makrogazdasági helyzetben élünk” – tette hozzá az NBU elnöke.

Hontareva emlékeztetett, hogy a jegybank két éve áttért a rugalmas árfolyamképzésre, s fő feladatául az infláció ellenőrzését határozta meg.

A jegybankelnök kifejtette, hogy az NBU változatlanul 12 százalékos inflációt jósol 2016-ra, jövőre pedig 8 százalékosat.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy a 2017. évi költségvetésnek a kormány által szeptemberben a parlament elé terjesztett tervezete 27,2 hrivnyás dollárárfolyammal számol. Október 21-én, pénteken záráskor a bankközi valutapiacon 25,63–25,67 hrivnyába került a dollár.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)