Felmérés: a menekültek többsége nem ütközik diszkriminációba

2016. október 25., 14:47

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet által megkérdezett „országon belül áttelepített személyek”, azaz a kelet-ukrajnai konfliktus miatt otthonaikat elhagyni kényszerültek 61 százaléka nem érzékeli, hogy elfogultan viseltetnének vele szemben – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Ugyanakkor a megkérdezettek 3 százaléka állandóan, 11 százaléka időről időre, 21 százalékuk esetenként tapasztal elfogultságot, 5 százalék pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Azok 50 százaléka, akik előítéletről tettek említést, közölték, hogy az egyszerű emberek (kollégáik, szomszédaik) részéről tapasztalták ezt, további 31 százalék a köztisztviselők, 30 százalék a főbérlők, 22 százalék a munkáltatók, 10 százalék a tanárok, orvosok és 4 százalék a rendfenntartó erők részéről érzékelte ugyanezt.

A felmérés július 22. és augusztus 16. között készült a befogadó közösségek 1,5 ezer tagjának és 1003 menekültnek a megkérdezésével a megszállt területeken kívül az ország valamennyi megyéjében.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Szociálpolitikai Minisztérium 1 672 251 kelet-ukrajnai menekültet tart nyilván az országban az október 24-i állapot szerint.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)