Az ország nyugati részén a többség az EU-t támogatja

2016. november 8., 08:19

Az ukrán polgároknak megközelítőleg a 46 százaléka be kíván lépni az Európai Unióba (EU), ugyanakkor 30 százalékuk ellenzi az EU-hoz való csatlakozást csakúgy, mint a tagságot a posztszovjet térség országait egyesítő Vámszövetségben – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által 2016 szeptemberében végzett felmérésből, melyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A KMISZ felméréséből kitűnik, hogy a megkérdezett lakososok relatív többsége (46%) az Európai Unióhoz való csatlakozást tartja az Ukrajna által követendő külpolitikai irányvonalnak, miközben 13 százalék az Oroszország, Belarusz, Kazahsztán, Kirgízia és Örményország alkotta Vámszövetségbe való belépést támogatja. Ugyanakkor a polgárok közel egyharmada (30%) egyaránt ellenzi az EU-hoz és a Vámszövetséghez való csatlakozást, s azt vallja, hogy Ukrajnának meg kell őriznie függetlenségét azáltal, hogy a két tömörülés egyikéhez sem csatlakozik.

Regionális bontásban 2016 szeptemberében az ország nyugati és központi régióiban az Európa-párti vélemények domináltak, amennyiben az EU-hoz való csatlakozást a nyugati megyékben a lakosság 72%-a, a központiakban pedig a 46%-a támogatta. A központi régió lakosságának közel egyharmada (29%) támogatná Ukrajna semleges külpolitikáját.

Az ország keleti és déli részében relatíve a lakosság nagyobbik része (43%, illetve 40%) azt szeretné, ha Ukrajna megőrizné a semlegességét, nem lépve be sem az EU-ba, sem a Vámszövetségbe. Az európai kurzus támogatottsága a déli megyékben 28, a keletiekben pedig 23%-os, miközben Keleten a lakosság 28%-a, Délen pedig 22%-a támogatná a Vámszövetséghez való közeledést.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)