Szalóki Ági-gyerekkoncertek Kárpátalján

2017. június 7., 11:19 , 856. szám

A Visk Jótékonysági Alapítvány szervezésében június 2–3-án a budapesti származású, Liszt Ferenc- és Artisjus-díjas ismert és elismert énekesnő, Szalóki Ági és zenekara turnézott Kárpátalján.

Az énekesnő és az együttes repertoárja változatos: amikor legutóbb decemberben jártak vidékünkön, az örök díva, Karády Katalin ismert dalait hívták életre, a mostani alkalmak során pedig a legkisebbeknek igyekeztek maradandó élményt nyújtani.

A turné Ungváron, a 10. Sz. Dayka Gábor Középiskolában vette kezdetét a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének (KMKSZ UKSZ) közreműködésével, ahol Balogh Lívia, a KMKSZ UKSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A helyszín zsúfolásig megtelt lelkes gyerekekkel, akik igazi koncerthangulattal, lelkes ugrándozással, tánccal, énekkel hálálták meg a művésznőnek és zenekarának, hogy eljöttek hozzájuk. Nem történt ez másképp Beregszászban sem, ahol az előadás a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány Tehetségnapját színesítette.

A koncertsorozat a Felső-Tisza-vidéken, Visken zárult. A szórványban is nagy örömmel fogadták a programot, melynek helyszínéül a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola szolgált. A helyieket Czébely Lajos, a Visk Jótékonysági Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. Kiemelte, hogy nagy szükség van az olyan művészekre, mint Szalóki Ági és barátai, hiszen muzsikájukban több nemzet zenéje jelenik meg, ami által változatosabb zenei élményben lehet része a hallgatóságnak. Czébely Lajos felhívta a jelenlévők figyelmét Trianon 97. évfordulójára is, és Juhász Gyula szavait idézte: „Nem kell beszélni róla sohasem, De mindig, mindig gondoljunk reá.”

A gyerekkoncert zenei anyagát énekelt versek alkotják, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág költeményei. Színes, izgalmas zenei világot hoztak létre a művészek: a dalokkal a magyar, a cigány, az afrikai mali és pigmeus, az indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene világából is merítenek. A gyerekek minden helyszínen nagy örömmel fogadták a művészeket, és felnőtteket is megszégyenítő igazi koncerthangulattal hálálták meg az előadóknak a páratlan élményt.

Váradi Enikő, a Visk Jótékonysági Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: „Decemberben született meg a gondolat a művésznőben, hogy jó lenne Kárpátaljára elhozni a gyermekkoncerteket is. Mi pedig igyekeztünk a jó gondolat mellé állni. A gyerekekben van a jövő, és nagyon fontos az, hogy fiatal korukban milyen impulzusok érik őket, milyen szórakozási lehetőséghez juthatnak. Szalóki Ági a magyar zenei előadóművészek legjobbjai közé tartozik, s fontos, hogy a gyermekeket megszólító színvonalas magyar produkciókat a kárpátaljai fiatalok is megismerjék, és részük lehessen benne. A gyermeki szív a legőszintébb, és ez a koncertek alkalmával is többször megnyilvánult, így azt gondolom, hogy sikerült elérnünk a célunkat.”

Kővári Edina