Ukrán kormányfő-helyettes: Magyarország blokkolja az Ukrajna és a NATO közötti kapcsolatokat

2017. november 8., 17:46

Budapest megerősíti fenyegetéseit, ami az ukrán kezdeményezések NATO-beli blokkolását illeti, de Ukrajna arra számít, hogy sikerül megoldania ezt a problémát a Szervezet tagjainak támogatásával – jelentette ki Ivanna Klimpus-Cincadze európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a NATO központjában tett látogatása alkalmával.

„Ukrajna aggódik Magyarország ultimátumokon alapuló viselkedése miatt, amelyet az oktatási törvény nyelvi cikkelyével való elégedetlensége miatt tanúsít. A párbeszédre irányuló minden kísérletünk azon bukik el, hogy a magyar fél nem áll készen a dialógusra” – jelentette ki a politikus a Jevropejszka Pravda szerdai tudósítása szerint.

Mint fogalmazott, Budapest kihasználja azt, hogy a NATO-ban a konszenzus elve érvényesül, és „lényegében blokkolja azoknak a dolgoknak a hatékony fejlesztését (és végrehajtását), amelyek előzetesen tervbe voltak véve Ukrajna és a NATO között”.

Klimpus-Cincadze elismerte, hogy Lilija Hrinevics ukrán oktatási és tudományos miniszternek a NATO központjában tett hétfői látogatása hátterében ugyanez a probléma áll.

A kormányfő-helyettes azt állította, hogy az ukrán fél bírja a szervezet titkárságának támogatását. Szerinte más NATO-tagországokkal, amelyek kezdetben aggodalmukat fejezték ki a nyelvi norma miatt, dialógus kezdődött, és csak Magyarország választotta a blokkolás útját.

„A központban ezt elfogadhatatlan viselkedésnek tekintik, s a szervezet maga is érdekelt abban, hogy megoldódjék a kérdés” – mondta Klimpus-Cincadze.

A kormányfőhelyettes arra számít, hogy a NATO-n belüli vita során meggyőzik Budapestet arról, hogy álljon el a blokádtól.

„A NATO-nak van tapasztalata a tagországok közötti súlyos belső konfliktusok megoldásában. Ezért én arra számítok, hogy meglesz a szükséges szándék és akarat azokban a tagországokban, amelyek a józan ész hangján tudnak beszélni Magyarországgal” – jelentette ki az ukrán politikus.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter korábban kijelentette, Magyarország az ukrán oktatási törvény miatt megvétózta az Ukrajna–NATO bizottság decemberi ülésének összehívását.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)