A parlament előtt a nemzetbiztonsági törvény tervezete

2018. február 28., 13:14

Benyújtották a Legfelső Tanácsban a nemzetbiztonsági törvény tervezetét – jelentette be Andrij Parubij, az ukrán parlament elnöke, amikor megnyitotta a törvényhozás szerdai ülését.

A hírről beszámoló UNIAN hírügynökség szerint a házelnök hangsúlyozta a dokumentum fontosságát egy olyan időszakban, amikor „Ukrajna küzd az orosz agresszió ellen”. Hozzátette: a tervezet fontos a biztonsági szektor reformja szempontjából, egyben jelentős lépés a NATO felé vezető úton.

Parubij jelezte, hogy a tervezet prioritást élvez, ezért haladéktalanul továbbítja megvitatásra az illetékes parlamenti bizottságnak. A témában elsősorban a nemzetbiztonsági és védelmi bizottság az illetékes, de megvitatják a dokumentumot az ügyrendi, a költségvetési, a korrupcióellenes, az európai integrációs és bűnüldöző tevékenység jogszabályi hátterének vonatkozásában illetékes bizottságok is.

Az UNIAN szerint egyelőre nem jelent meg a parlament weboldalán a tervezet szövege.

A hírügynökség emlékeztet, hogy február 3-án James Mattis, az Egyesült Államok védelmi minisztere a Pentagonban fogadva Sztepan Poltorak ukrán védelmi minisztert, hangsúlyozta egy olyan nemzetbiztonsági törvény elfogadásának fontosságát, amely bevezetné Ukrajnában a nemzetbiztonsági és a védelmi szektor polgári felügyeletét.

(unian.ua/Kárpátalja)