Az ukrajnai „komakapitalizmusról” írt a Világbank képviselője

2018. március 15., 12:40

A cégek 2%-a ellenőrzi a teljes forgalom 20%-át és az ukrajnai vállalatok eszközeinek több mint egynegyedét – írta az Ekonomicsna Pravdában vezetett rovatában Satu Kahkonen, a Világbank fehéroroszországi, moldovai és ukrajnai országigazgatója.

„Az oligarchák dominálnak az ország gazdaságának jelentős szektoraiban járadékhoz jutva és befolyásolva az államot a parlamenti képviseleten át” – írja a szakember.

„Ez lehetővé tette az oligarchák számára, hogy csatlakozzanak a korrupció számos forrásához, egyebek mellett olyan ágazatokban, mint az energetika, az állami beszerzések, az állami tulajdon privatizációja és az adóigazgatás” – mutat rá Kahkonen.

Az olyan gazdaságirányítási modellt, amikor cégek egy kisebb csoportja jelentős befolyással van a politikai döntésekre, „komakapitalizmusnak” nevezik – mutat rá egyebek mellett a szerző megállapítva, hogy ez a jelenség nem ismeretlen az ukránok számára.

„Ukrajnában a cégek 2%-a áll politikai kapcsolatban, de ők ellenőrzik a teljes forgalom 20%-át és az ukrajnai vállalatok eszközeinek több mint egynegyedét. Ezek a számok hosszú ideje stabilak” – teszi hozzá a világbanki tisztviselő.

„A politikai kapcsolatokkal rendelkező cégek a bányaiparban, az energetikai és a közlekedési ágazatokban összpontosulnak, ahol rájuk esik a forgalom több mint 40%-a és valamennyi eszköz több mint fele. Ugyancsak ők adják a forgalom és az eszközök közel egynegyedét a mezőgazdaságban, főként a gabona termesztésében és exportjában” – jelentette ki Kahkonen.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, az Európa Tanács Speciális Szakértői Bizottsága megállapította, hogy „Ukrajna jelentős kockázatokkal néz szembe a pénzmosás terén a korrupció és a törvénytelen gazdasági tevékenység miatt, beleértve a fiktív üzleti tevékenységet, az adóelkerülést és a csalást”.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)