Az EBESZ elítélte az Inter elleni támadást

2018. május 11., 09:59

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) felszólította az ukrán hatóságokat, hogy vizsgálják ki az Inter tévécsatorna elleni május 9-i támadást – jelentette az UNIAN hírügynökség Harlem Désirnek, az EBESZ médiaszabadságért felelős képviselőjének Twitter-bejegyzése nyomán.

„Elítélem a tegnapi gyújtogatási kísérletet az Inter tévécsatornánál Kijevben. A károkat és a sérüléseket a rendőrség gyors intézkedései előzték meg. Az erőszak mindig elfogadhatatlan. Felszólítom Ukrajna kormányzatát, hogy vizsgálja ki a támadást és garantáljon biztonságos közeget az újságírók munkájához” – áll az EBESZ médiaszabadságért felelős képviselőjének nyilatkozatában.

Az UNIAN emlékeztet, hogy május 9-én reggel a Nemzeti Hadtest és a Nemzeti Osztagok képviselői az Inter tévécsatorna Dmitrovszkij utcai épületéhez vonultak. Korábban a világhálón megjelent egy részlet az Inter által sugárzott győzelem napi ünnepi koncertből, melyben Andrij Domanszkij, a műsorvezetők egyike „az orosz propaganda stílusában” mondott beszédet.

„Nem engedhetjük meg, hogy utcáinkat fasiszta bűnözőkről nevezzék el, arcképeiket pedig büntetlenül hordozzák fáklyás menetben fővárosunkban, amelynek minden métere honfitársaink vérével lett átitatva” – jelentette ki a műsorvezető, akinek szavait taps kísérte a háttérből.

Ukrajna Televíziós és Rádiós Műsorszolgáltatási Nemzeti Tanácsa a koncertre reagálva a társadalom megosztására alkalmas tartalmak kerülésére szólított fel.

(unian.ua/Kárpátalja)