CVK: Több csúcs is megdőlt az idei elnökválasztási kampányban

2019. február 9., 13:50

Tetjana Szlipacsuk, a Központi Választási Bizottság (CVK) elnöke február 8-i sajtótájékoztatóján bejelentette: több új rekord született az idei elnökválasztási kampányban, például soha ennyien nem kezdeményezték még a bejegyeztetésüket elnökjelöltnek, soha nem regisztrált még ennyi civil szervezet hivatalos megfigyelőnek a választásokra stb. – írja az Ukrajinszka Pravda.

Elmondta, 2019-ben 93-an fordultak a CVK-hoz az elnökjelöltként való bejegyzésüket kérve, míg 2014-ben 53-an szándékoztak indulni az elnökválasztáson. Hozzátette: a február 8-i állapot szerint az általa vezetett testület 50, a bejegyzést elutasító határozatot hozott. Ebből 47 esetben az elutasítás oka az volt, hogy a jelentkező nem fizette be a bejegyzéshez szükséges pénzbeli biztosítékot. Ezenkívül hat jelölt programja Ukrajna függetlenségének felszámolására, vagy az ország alkotmányos rendjének erőszakos megváltoztatására, szuverenitása és területi integritása megsértésére irányuló, a háborút propagáló pontokat tartalmazott. Hangsúlyozta, olyan jelöltek programja is tartalmazott efféle pontokat, akik egyébként befizették a biztosítékot.

A CVK elnöke közölte azt is, hogy összesen 44 jelöltet jegyeztek be, közülük 20 önjelöltként, 24 pedig pártok jelöltjeként indul a választáson.

Szlipacsuk rámutatott, hogy a rekordszámú jelölt indulása „bizonyos kihívások” elé állítja a társadalmat és a CVK-t. Kifejtette, hogy a törvény értelmében minden jelöltnek jogában áll saját képviselőt küldeni a választókerületi és a szavazókörzeti választási bizottságokba. Amennyiben valamennyi jelölt él ezzel a jogával, a bizottsági tagok száma eléri az 1 311 068-at – jelezte.

Elmondta azt is, hogy a duplájára, 20-ról 40-re nőtt a férfiak száma a jelöltek körében, míg a nőké csupán egyetlen jelölttel, háromról négyre nőtt.

A CVK elnöke megemlítette egyebek mellett, hogy a 44 jelölt közül 43 kapott „bizonyos észrevételeket” a vagyonnyilatkozatának hiányosságaival kapcsolatban a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség ellenőrzése nyomán.

Ugyancsak rekordnak tekinthető, mondta el Szlipacsuk, hogy eddig már 138 civil szervezet regisztrált a CVK-nál, akiknek képviselői hivatalos megfigyelőkként vehetnek részt a választásokon. Legutóbb, 2014-ben még csupán 10 ilyen szervezet akadt.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)