500 gyerek járt tanulmányi kiránduláson

2019. február 20., 08:53 , 943. szám

Mint ismeretes, januárban a Teleki László Alapítvány közreműködésével Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében címmel vándorkiállítás nyílt Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Szabadtéri Népművészeti Múzeumban (skanzen). Az elmúlt két hétben az Ungvári járás 500 tanulója és kísérőtanáraik tekintették meg az elmúlt három évben az anyaország határain túl végzett műemlék-felújításokat bemutató tárlatot a skanzenben.

A Teleki László Alapítvány az elmúlt három év folyamán a Kárpát-medencében több mint 100 műemlék restaurálását és felújítását végezte és koordinálta. Az Alapítvány már régóta jelen van Kárpátalján is, ahol mintegy 30 objektum megőrzésében, restaurálásában vett részt a megye négy járásának településein. Azt vallják, hogy az építészeti hagyomány legalább olyan fontos, mint az anyanyelv vagy a zene, ezért nagy jelentősége van annak, hogy a magyar kormány által 2015-ben elindított Rómer Flóris Terv keretében falusi templomokat, korszakos építészeti alkotásokat, templomi freskókat, történelmi és kulturális építészeti remekműveket sikerül megmenteni a jövőnek. Meggyőződésük, hogy egy-egy épület korhű megőrzéséhez ragaszkodva nem a múltat, hanem a jövőt tartjuk szem előtt, ebben az értelemben a vándorkiállítás sem a múltról, hanem a jövőről szól.

Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke elmondta, hogy a Teleki László Alapítvány és a Magyarság Házának a támogatásával az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola és az Ungvári járás 18 oktatási intézményének – a Nagydobronyi Református Líceum, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon, a Nagydobronyi, a Kisdobronyi, az Eszenyi Bocskay István, a Szürtei, a Csapi 2. Számú Széchenyi István, a Sislóci Dobó István és a Szerednyei Középiskola, a Tiszaágteleki, a Szalókai, a Tiszaásványi, a Tiszasalamoni, a Nagygejőci, a Ráti és a Homoki Általános Iskola, a Kisgejőci Egry Ferenc és a Palágykomoróci Oktatási-Nevelési Komplexum – tanulói és tanárai ismerkedhettek meg a tartalmas kiállítás anyagaival. Az elnök asszony kiemelte, hogy egy ilyen tárlat megtekintése jelentős mértékben hozzájárul a gyerekek nemzeti identitásának a megőrzéséhez és a felnövekvő nemzedék magyarságtudatának az erősítéséhez.

Egyebek mellett az a különlegessége a kiállításnak, hogy egy része interaktív, így mind a gyermekek, mind a felnőttek ízelítőt kaphatnak a freskók restaurálásának vagy a régészeti feltárásnak a menetéből. A tárlat ékes példája az élményalapú ismeretek átadásának, amikor a gyerek úgy ismerkedik a világgal, szülőföldje múltjával, hogy közben új dolgokat próbál ki, jól érzi magát és a barátaival szórakozik. A tanulók nagy érdeklődéssel hallgatták a Kárpát-medencében felújított műemlékek történetét is. A tanulmányi kirándulások résztvevői köszönetüket tolmácsolják a kirándulás megvalósulásáért a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete és Csapi Alapszervezete elnökének, Balogh Líviának.

A felújítási munkálatokat bemutató vándorkiállítás első helyszíne a huszti járási Visk volt, most Ungváron tekinthető meg, majd Nagyszőlősön, Munkácson és Beregszászban kerül kiállításra.

Rehó Viktória