Idén is 50%-os kedvezményt adnak a programhoz csatlakozott vendéglátók

Magyar Konyha Hete

2019. február 20., 12:38 , 943. szám

Február 28. és március 3. közöttre, hirdette meg a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács idén a Magyar Konyha Hete című programját. A rendezvényhez megyénk hat járásából csatlakozott harminc kár­pátaljai étterem és vendéglátóhely jelentős árengedménnyel várja a tradicionális magyar ételek kedvelőit. A program jegyében meghirdetett étlapokon szereplő ételeket torkos csütörtökön (február 28-án) 50%-os, a következő három napon pedig 25%-os kedvezménnyel kínálják az éttermek a vendégeknek.

A szervezők az ötletet Európából lesték el, ahol az éttermek a Torkos csütörtök program keretében kínálják kedvezményes áron ételeiket, de a kárpátaljai kezdeményezéssel szemben ott csak egy napig tart az említett program. A rendezvény célja: megőrizni és átadni az ifjúságnak a szüleink, nagyszüleink által ránk hagyott gasztronómiai örökséget, és minél több turistát vonzani Kárpátaljára ebben a turisztikailag holt szezonnak számító időszakban.

A mára már egyre népszerűbbnek számító rendezvényt Magyarország Beregszászi Konzulátusán jelentették be a szervezők, ahol Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos elmondta, a számtalan erőfeszítés mellett a Magyar Konyha Hetének is fontos szerepe van abban, hogy jelentős mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. Kiemelte: tavaly 2,5 millió turista látogatott a térségbe, ami a duplája a megye lakosságának.

A miniszteri biztos mérföldkőnek nevezte, hogy a múlt évben a KMTT és a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztosságának támogatásával a Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft. gondozásában megjelent a Kárpátalja gasztrokalauz című kiadvány, amelyben 200 étterem és vendéglátóhely szerepel. Hozzátette: a kiadvány sikerén felbuzdulva a turisztikai tanáccsal közösen szeretnék ukrán nyelven is megjelentetni a gasztrokalauzt.

Grezsa István emlékeztetett: Magyarország kormánya sokat tesz azért, hogy a belföldi ukrán és a magyarországi turisták körében vonzóvá tegye Kárpátalját például a vendéglátóhelyek minősítéséhez, az idegenvezető-képzéséhez és a környezet tisztán tartásához nyújtott támogatással.

A rendezvényt házigazdaként támogatásáról biztosította Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, valamint Barta József, a KMKSZ és a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke. Mindketten hangsúlyozták, hogy a turizmus stratégiai ágazat megyénk számára, amelynek fejlesztéséhez jelentősen hozzájárulhatnak a KMTT programjai. Barta József elmondta, hogy a világgazdaság bruttó bevételeinek 12%-a az idegenforgalomból származik, a kereskedelmi bevételek 30%-át is ez az ágazat adja, minden tizedik ember az idegenforgalomban dolgozik, ami azt jelenti, hogy igen jelentős a turizmus szerepe a világgazdaságban, és ez az arány a becslések szerint tovább fog növekedni a jövőben. Kárpátalja pedig kitűnő adottságokkal rendelkezik a turisztika területén, a megye fejlesztési stratégiájának legfontosabb pontja pedig a turizmus fejlesztése – hangsúlyozta Barta József.

Csizmár Sarolta, a KMTT alelnöke, a Magyar Konyha Hetének koordinátora felidézte, hogy hét éve 11 vendéglátó egység vett részt a rendezvényen, míg ebben az évben már 30 jelentkezett. Mint kifejtette, a Magyar Konyha Hetében részt vevő vendéglátóhelyek listája, elérhetőségük, kínálatuk és áraik megtalálhatók a turisztikai tanács Facebook-oldalán és a kmtt.info című honlapon. Jelezte, hogy több étteremben előre kell helyet foglalni a nagy érdeklődés miatt.

Pákozdi Judit, a Magyar Konyha című folyóirat szerkesztője bemutatta a Grezsa István által már említett Kárpátalja gasztrokalauz című, a Magyar Konyha magazin mellékleteként megjelent kiadványt, amely területi bontásban mutatja be megyénk színvonalas vendéglátóhelyeit, és recepteket is közöl. A lap tematikus, Kárpátalját bemutató száma és a mellékelt gasztrokalauz megjelenésekor 20 ezer példányban fogyott el Magyarországon. Távlati céljuk a kiadvány bővítése, de felmerült az igény a gasztrokalauz ukrán nyelvű kiadására is.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora elmondta, hogy Pákozdi Juditnak Kárpátaljai kóstoló címmel 1992-ben megjelent Magyarországon egy néprajzi értékkel is bíró, 222, Kárpátalján gyűjtött étel receptjét tartalmazó könyve, amelyet időszerű lenne felújított formában újra az érdeklődők kezébe adni. Ehhez felajánlotta a főiskola segítségét.

A sajtótájékoztató keretében Parászka László, a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének elnökségi tagja felhívta a jelenlévők figyelmét a XVI. Beregszászi Nemzetközi Borfesztiválra, amelyet március 8–10. között szerveznek meg az idén. A sajtótájékoztatón az egyre jobb minőségű borokat termelő Beregszász környéki borászok borkóstolót tartottak.

A szervezők a turisták mellett a kárpátaljai lakosokat is arra biztatják, hogy a Magyar Konyha Hete kapcsán nyújtott kedvezményeket használják ki, és minél többen foglaljanak előre asztalt a programban részt vevő 30 vendéglátóhely egyikében.

Badó Zsolt