A NATO szolidáris Magyarországgal az ukrán oktatási törvény kérdésében

2019. február 27., 09:49

A NATO szolidáris Magyarországgal, amely ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajnának alkalmaznia kell a Velencei Bizottságnak az oktatási törvény nyelvi rendelkezéseire vonatkozó ajánlásait – közölte budapesti látogatása során Rose Gottemoeller, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) főtitkárhelyettese, akit a korrespondent.net idéz a szervezet sajtószolgálata nyomán.

„A szövetségesek Magyarországgal szolidárisan járnak el Ukrajna oktatási törvényét illetően. A Brüsszeli Nyilatkozatban és Ukrajna éves programjának értékelésében a Szövetség valamennyi tagja felkéri Ukrajnát, hogy teljes mértékben hajtsa végre a Velencei Bizottság ajánlásait” – közölte a tisztviselő.

A portál emlékeztet, hogy Magyarország blokkolja az Ukrajna–NATO Bizottság üléseit az Ukrajnában élő magyarok jogainak „állítólagos” megsértése miatt az oktatási törvény rendelkezésével, amely kimondja, hogy az oktatási folyamat nyelve a tanintézményekben az államnyelv.

Gottemoeller kiemelte, hogy az Ukrajna–NATO Bizottság ülése „központi része Ukrajna szuverenitása és területi épsége támogatásának a részünkről, valamint hatékony eszköz, hogy megbizonyosodjunk róla, kormánya megmarad a reformok útján”.

Rose Gottemoeller köszönetet mondott Magyarországnak Ukrajna támogatásáért annak konfliktusában Oroszországgal, különösen a fordított gázszállításokért, a humanitárius segélyért és a sebesült katonák gyógykezeléséért.

(korrespondent.net/Kárpátalja)