Gyermekzsivajtól volt hangos a vidámpark

VII. nagycsaládos gyereknap

2019. június 5., 12:35 , 958. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete június 1-jén hetedik alkalommal szervezett gyereknapot a tiszapéterfalvai vidámpark területén, ahol minden gyerek ingyen kipróbálhatta a vidámpark attrakcióit, továbbá számos érdekes programmal igyekeztek felejthetetlen élménnyé tenni a szervezők a gyereknapot.

A népi mesterségek állomásain a gyerekek megismerkedhettek a szövés, varrás, hímzés, horgolás, gyöngyfűzés mesterfogásaival. Ezek közül talán a Nefelejcs virágüzlet munkatársainak virágkötészeti tanfolyama volt a legnépszerűbb, ahol élő virágokból készíthettek kisebb kompozíciókat a gyerkőcök, amelyeket haza is vihettek. Ha egy gyerek valamelyik kézműves-állomáson elkészített egy munkát, jutalmul újabb jegyeket kapott az információs sátornál az óriáskerékre, a hullámvasútra, a gombára, a centrifugára vagy a vidámpark többi szolgáltatására.

A 10 évesnél idősebb gyerekek nagyobb csoportjának energiáit a lézerharc és az íjászat kötötte le, igazi csatajeleneteket rendeztek a felfújható, hatalmas, kék fedezékek között.

A gyermeknapot Török Dénes, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a napot azért szervezték, hogy a gyerekek örüljenek, boldogok legyenek. Viszont kért egy dolgot a gyerekektől is. Mégpedig azt, hogy gondolják át, mi mindenért adhatnak hálát azon kívül, hogy vannak szüleik, akik elhozták őket a gyereknapra. Minden gyereket biztosított arról, hogy ha kellően sok dolgot sikerül összegyűjteniük abból, hogy miért lehetnek hálásak, akkor nagyon boldog gyermekkoruk és felnőttkoruk lesz.

Erdei Péter beregszászi magyar vezető konzul a játék fontosságára világított rá, biztatva a gyerekeket, hogy minden lehetőséget próbáljanak ki a vidámpark területén. A szülőket pedig emlékeztette arra, hogy az idei év a gyerekek éve Magyarországon. A magyar kormány pedig számtalan olyan programot indított ezzel kapcsolatban, amelyet a külföldön élő magyarok is igénybe tudnak venni. Biztatta a szülőket, hogy nézzenek utána a lehetőségeknek Magyarország Beregszászi Konzulátusának honlapján.

Köszöntötte a jelenlévőket Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnökhelyettese, bemutatva szövetségüket, illetve megemlítve a nagycsaládosokat segítő magyar állami programokat.

A történelmi egyházak képviselői közül Peleskei Béla református lelkész és Pősze Roland görögkatolikus pap kérte Isten áldását a rendezvényre.

A gyerekek körében fölöttébb népszerűek voltak a nagyszőlősi Szelíd Lovas Központ lovai, rajtuk minden gyerek ingyen lovagolhatott természetesen a központ munkatársainak felügyeletével. A Ki mit tud? is nagy sikert aratott, a bátor és tehetséges gyerekek nyereményeket kaptak cserében a produkcióikért. A délután folyamán apák és fiúk közös csapatot alkotva vetélkedtek egymással, Szilaj István Petőfi-ösztöndíjas, baranta harcművészet- és íjászoktató vezetésével. Pufiszablya-vívásban és botos ügyességi próbában mérhették össze képességeiket az apukák és fiaik. A gyerekek számára fotósarkot is kialakítottak, amelynek témája ezúttal a Rákóczi-emlékév volt.

A szülőkre is gondoltak a szervezők, a számukra kialakított sátorban Tihor Szilvia logopédus, gyógy­pedagógus igyekezett segíteni az anyukáknak és apukáknak: Például a beszédfejlődés, a beszédindulás nehézségeiről esett a legtöbb szó, illetve az írással-olvasással kapcsolatos problémákról. Szó volt még a szeretetnyelvekről és a különböző függőségekről is.

Megmozgatta a résztvevőket Jaró Klaudia az Így tedd rá! programmal, amely Magyarország vezető népijáték- és néptáncprogramja.

Érdekes esemény volt a gyermeknapon, hogy a magyarok összetartozásának a jegyében kétszer is elénekelték a jelenlévők az Ismerős Arcok Nélküled című dalát.

Valódi közösségi élményt teremtett a Magyarországról jött Csicseri és Borsó zenekar, koncertjük nem nélkülözte az interaktivitást, a dalokhoz kapcsolódó játékok, az együtt rezdülések, a közös ének és tánc tette valódi közösségi élménnyé műsorukat a gyerekek és szüleik számára egyaránt. Gyarmati Anett zenekarát klasszikus, illetve jazz-zenei produkciók előadóiból hívta életre 2010-ben. A zenekar elkötelezett híve a hangszeres zenélés és a gyermekirodalom népszerűsítésének.

Összességében nagyon jól érezhette mindenki magát a hetedik gyereknapon, aki pedig nem volt ott, valóban sajnálhatja.

dózsa