Érik az első komoly konfliktus Zelenszkij csapatában?

2019. július 6., 13:56

Nézeteltérés támadt az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) irányító Ivan Bakanov és Andrij Bohdannak, az elnöki adminisztráció vezetőjének környezete között – jelentette az Ukrajinszka Pravda forrásaira hivatkozva.

A portál szerint Bakanov nem egyeztet az elnöki adminisztrációval az SZBU-ban történő kinevezésekről. Ezenkívül a titkosszolgálat jelenlegi első embere olyan tanácsadókkal veszi körül magát, mint például Anatolij Matyiosz katonai főügyész és Mikola Bancsuk főügyész-helyettes, ők „javasolnak” számára embereket a különböző tisztségekre.

További forrása a nézeteltéréseknek, hogy Bakanov szeretné megtartani a botrányos K ügyosztályt (a korrupció és szervezett bűnözés elleni főosztályt), amelyet korábban az elnöki adminisztráció meg akart szüntetni.

Az Ukrajinszka Pravda rámutat, az orosz agresszió miatt az SZBU káderpolitikája különösen fontos, azt sokan igyekeznek befolyásolni. Ezenkívül a jövőben a Zelenszkij környezetében kialakuló csoportosulások hatással lehetnek az elnök káderpolitikájára.

Ismeretes, hogy Volodimir Zelenszkij elnök május 22-én nevezte ki Ivan Bakanovot, gyermekkori barátját és a Kvartal 95 stúdió volt jogászát az SZBU vezetőjének első helyettesévé. Később közölték, hogy Vaszil Hricak szabadságra ment, így jelenleg Bakanov a szolgálat első embere.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)