Találkozott az ukrán és a magyar külügyminiszter

2019. szeptember 27., 09:48

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban a gazdasági együttműködés kérdéseit vitatta meg – jelentette az UNIAN hírügynökség az ukrán Külügyminisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása nyomán. 

A két ország külügyi vezetője szeptember 26-án az Egyesült Államokban, az ENSZ Közgyűlésének apropóján folytatott megbeszélést.

„A felek megvitatták a politikai párbeszéd, a gazdasági együttműködés fejlesztésének kilátásait, valamint a gazdasági együttműködési közös ukrán–magyar kormányközi bizottság munkájának folytatását” – áll a közleményben.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a miniszterek megállapodtak a felső szintű kapcsolatfelvételről már a közeljövőben, „ami megnyitja az utat a kétoldalú napirenden szereplő aktuális kérdések szabályozása előtt”.

* * *

„Jó találkozó Szijjártó Péter magyar kollégával. Megállapodtunk a legmagasabb szintű kapcsolatról a közeljövőben. Remélem, hogy ez a találkozó megnyitja az utat a szomszédsági kapcsolatainkban fennálló félreértések tisztázása előtt” – idézi az ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzését a Jevropejszka Pravda. 

A portál megjegyzi, Prisztajko nem tette egyértelművé, hogy sor kerül-e a két ország vezetőjének, Orbán Viktornak és Volodimir Zelenszkijnek a találkozójára. Az ukrán külügyek irányítója ugyanakkor a portálnak adott múlt heti interjújában megemlítette egy ilyen találkozó lehetőségét a visegrádi négyek és Ukrajna csúcstalálkozója kapcsán.

* * *

Könnyebb a párbeszéd az új ukrán vezetéssel, mint az előzővel – jelentette ki Szijjártó Péter. Mindkét fél a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt, abban, hogy a két ország kapcsolata visszatérjen oda, ahol néhány esztendővel ezelőtt volt – értékelte a találkozót a magyar diplomácia vezetője az MTI-nek nyilatkozva.

Elmondta: Prisztajko nyitottságot mutatott, jelezte, hogy a kétoldalú viszonyban bármilyen kérdést fel lehet vetni, és egyértelműen kifejezte, hogy rugalmasak a kérdések megtárgyalásában.

A magyar miniszter úgy értékelte, hogy megbeszélésük alapvetően pozitív és építő jellegű légkörben zajlott. „Közelebb vitt minket ahhoz, hogy egy nem túl távoli jövőben új kezdetről beszélhessünk Ukrajna és Magyarország kapcsolatában” – fogalmazott.

Bizakodását fejezte ki, hogy ha mindkét oldalról konstruktívan állnak a párbeszédhez, olyan eredményt tudnak elérni, amely a Kárpátalján élő magyarok számára is elégedettségre ad okot.

Hozzátette: „A többi szomszédos országhoz fűződő kapcsolatokból származó tapasztalatunk alapján azt tudom mondani, hogy a határon túl élő magyar nemzeti közösségnek annál jobb, minél jobb az anyaország és azon ország kapcsolata, ahol a magyarok élnek”. A magyar fél ezért is azon lesz, hogy a két ország kapcsolatrendszere javuljon – szögezte le.

(unian.ua/eurointegration.com.ua/MTI/Kárpátalja)