Átadták a felújított Zápszonyi Családorvosi Rendelőt

2019. december 6., 10:19 , 985. szám

Hivatalosan is átadták a magyar kormányzati támogatással felújított Zápszonyi Családorvosi Rendelőt december 5-én. Az átadóünnepségen számos magas rangú vendég megjelent az anyaországból.

A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás bizottságának három tagja is jelen volt az eseményen: Pánczél Károly, a bizottság elnöke, Fenyvesi Zoltán alelnök és dr. Tilki Attila, a bizottság tagja. Dr. Grezsa István miniszteri biztos, Buhajla József és Szilágyi Mátyás Magyarország ungvári és beregszászi főkonzuljai, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Bimba Ferenc, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, Hegyes Ruszlána, a Beregszászi Járási Alapellátási Központ vezetője és Bacskai László, Zápszony polgármestere.

Vass Ilona,  megyénk egészségügyi intézményeinek felújítását lebonyolító Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány képviselője elmondta, hogy a projekt keretében 27 családorvosi rendelő újul meg Kárpátalja-szerte, ebből 11 a Beregszászi járásban. A rendelő Zápszony mellett Rafajnaújfalu lakosságának egészségügyi ellátását is biztosítja, amely jelenleg összességében 2288 főt jelent. A 150 m² területű családorvosi rendelő kívülről-belülről teljesen megújult, a víz- és szennyvízvezetéket, a fűtésrendszert is kicserélték, illetve teljesen felújították az orvosi lakást is. A munkálatok összköltsége 1 479 857 hrivnyába került úgy, hogy a Keleti Partnerség program keretében 2016-ban már 4,2 millió forint értékben végeztek felújítást.

Pánczél Károly fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a legfontosabb mindannyiunk számára, hogy egészségesek legyünk, majd megköszönte dr. Milyó Erika családorvosnak és munkatársainak, hogy szülőföldjükön maradtak és gyógyítanak. A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke elmondta, hogy a magyar állam számtalan területre kiterjedő támogatása mind azt szolgálja, hogy legyen Kárpátalján jövőkép, perspektíva, hogy meg lehessen itt maradni magyarnak.

Dr. Grezsa István miniszteri biztos, aki maga is háziorvos volt korábban, elmondta, hogy az épületek felújítása mellett számos rendelői alapfelszereltséghez szükséges eszközt is biztosított a magyar állam. A felújítási program pedig folytatódni fog. Még karácsony előtt átadják az elkészült badalói református óvodát, Visken az elkészült Fodó Sándor Kulturális Központot, amely a kárpátaljai magyarság nagy fiának szülőházára épült intézmény lesz. A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a Kárpátalján élő emberek itteni életminőségét leginkább az egészségügy támogatásával lehet javítani, hisz az ukrán állami források erre elégtelenek. Ezért hoznak évek óta járványok idején vakcinákat és más, szükséges orvosi eszközöket. Dr. Grezsa István ugyanakkor azt is elmondta, hogy egyre nehezebb támogatni Ukrajnát. Hangsúlyozta, céljuk továbbra is az, hogy jó legyen a jövőben magyarnak lenni Zápszonyban és mindenütt a világban.

Brenzovics László, a KMKSZ és a felújítást lebonyolító alapítvány elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak és Grezsa István miniszteri biztosnak magyar közösségünk kiemelt támogatásáért, és az egészségügyi intézmények felújítását és korszerűsítését célzó programért. Elmondta, hogy Ukrajnában zajlik az egészségügyi reform, amely egyre nagyobb szerepet bíz a családorvosi rendelőkre, viszont ehhez anyagi forrásokat nem nyújtanak. A program elindítása előtt felmérték a kárpátaljai orvosi rendelők állapotát a magyar és vegyes lakosságú községekben, nem volt olyan közöttük, amely ne szorult volna felújításra, javításra. A lassan befejezéséhez közeledő programmal ezt sikerült megoldani a magyar állam segítségével.

Bimba Ferenc, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese is köszönetet mondott a magyarországi segítségért, kérve az anyaország illetékes vezetőit, hogy a jövőben sem feledkezzenek el rólunk.

Bacskai László, Zápszony polgármestere elmondta, hogy az ugyancsak anyaországi támogatásból megújult óvodaépület után egy éven belül a második közintézményt avathatják a községben, amiért nagyon hálás a község lakossága. Kiemelte, hogy a faluba felvidékről érkezett egy orvos házaspár, akik a szeptemberben elvégzett szemvizsgálat után 374 szemüveget osztottak szét a település rászoruló lakosai között.

Orosz Zsolt zápszonyi református lelkész Lukács evangéliumából olvasott fel egy a gyógyítással kapcsolatos részletet, majd a 2016-ban az év családorvosának választott dr. Milyó Erika zápszonyi családorvos köszönte meg a segítséget. A doktornő elmondta, hogy az épület teljes körű felújítása mellett korszerű EKG-készüléket és számítógépet is hoztak nyomtatóval Magyarországról. Eddig soha nem kaptak ilyen jelentős támogatást, hasonló mértékűről álmodni sem mertek. Elmondta továbbá, hogy az ukrán államtól is kapott most a rendelő egy Renault Daster típusú terepjáró gépkocsit is.

Az épület falán elhelyezett táblát Pánczél Károly, Grezsa István és Brenzovics László leplezte le, végül dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, akinek a dédnagyapja 1886-ban Zápszonyban született, szimbolikusnak nevezte, hogy december 5-én adják át a zápszonyi rendelőt, nem elfeledve azt, hogy 15 évvel ezelőtt Magyarországnak olyan kormánya volt, amely arra buzdított, hogy tagadják meg a határon túli magyarokat. Milyen jó érzés most, hogy olyan kormány van, amely igyekszik az elcsatolt területeken is segíteni a magyar nemzettársakat.

Badó Zsolt