Ellenségek szövetségben

2020. december 15., 16:48 , 1037. szám

A Csapi Kistérségi Tanács december 15-én, kedden reggel tartotta soros ülését. Ezúttal ismét a városi klub nagytermében gyűltek össze a 8 települést egyesítő kistérség képviselői.

Valerij Szamardak, a Csapi Kistérségi Tanács polgármestere szavazásra bocsátotta, hogy térjenek vissza a múlt héten megfogalmazott 16 napirendi kérdés megvizsgálásához. Ezt a jelenlévő 26 fő („KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt 6 képviselő, a Za Majbutnye (A Jövőért) párt 4, a Szluha Narodu (Nép Szolgája) – 3, Komanda Andrija Balohi (Andrij Baloga Csapata) – 3, Ridne Zakarpattya (Szülőföldünk Kárpátalja) – 3, az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt 3, a Szila i Cseszty (Erő és Becsület) – 2, az Oppozicijna Platforma – Za Zsittya (Ellenzéki Platform – Az Életért) – 2 képviselő) közül 15-en támogatták, 4-en nemmel voksoltak, 7-en pedig tartózkodtak.

Ezután a képviselők hasonló arányban megszavazták az Eszenyi, Szalókai, Tiszasalamoni, Tiszaásványi és Cservonei Községi Tanácsok átszervezésének kezdetét. A polgármester javaslatára nem 5, hanem 6 elöljáró (sztároszta) lesz, a felsorolt településeken kívül Petrivka is külön elöljárót kap. Balogh Oszkár javasolta, hogy Tiszaújfaluban is legyen sztároszta, azonban ezt a kérdést még szavazásra sem volt hajlandó bocsátani a kistérség vezetője. Eszenyben Banga Lívia, Szalókán Biró Sándor, Tiszasalamonban Berta István, Tiszaásványban Halina Malomka, Cservonén pedig Volodimir Filip tölti majd be az elöljáró posztját.

A képviselők úgyszintén döntöttek a polgármester munkabéréről, jóváhagyták a végrehajtó bizottság megalakítását, az apparátusának struktúráját, elfogadták a tanács munkarendjét, az állandó bizottságok számát, megnevezését és összetételét.

A tanács jegyzőjének személyéről titkos szavazással döntöttek, melyben 6-an nem vettek részt, 7-en pedig ellene voksoltak, közte teljes létszámban a KMKSZ-frakció. Végül 14 igennel Halina Car lett a titkár.

A Csapi Kistérségi Tanács egyik polgármester-helyettese Viktor Mikulin korábbi kormányzóhelyettes, a másik alpolgármester pedig Ihor Hizsan lett.

A tanács végrehajtó bizottsága ügyvezetőjének Viktoria Szerhijenkót szavazták meg.

Az ülés számos munkarendi szabály, illetve törvény megsértésével folytatódott. Ezellen tiltakozva egyes képviselők megpróbálták ezt szóvá tenni, de mivel nem kaptak szót, elhagyták a termet, míg mások, így a KMKSZ képviselői is, tartózkodással vagy ellenszavazattal fejezték ki tiltakozásukat. Jelenlévőként a tudósítóban az a benyomás alakult ki, hogy a kistérség vezetői nem hallottak a demokráciáról, a szabad véleménykifejtés lehetőségének biztosításáról.

A tanácsülést követően Balogh Oszkárt, a KMKSZ-frakció vezetőjét kértük, hogy röviden foglalja össze a történteket.

– A fő kérdés ma az volt, hogy ki lesz a jegyző Csapon. Végeredményben megválasztották azt a személyt, aki 9 évig volt a városban polgármester, aki nyíltan a magyarok ellenében tevékenykedett, és abban a koalícióban, amelyet most létrehoztak, sajnálatos módon benne van az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) három fővel, és a magyar iskola igazgatója is.

 Egyébként a 4 magyar képviselő a Balogák oldalára állt, akik elfogadták a nyelvtörvényt, ukrán betelepítéssel lazították volna a tömbmagyarságot, miközben magyar állami pénzekből félmilliárd forintnak megfelelő összegben újítják fel a csapi magyar iskolát.

Arra kérdésre, hogy a továbbiakban hogyan lehet folytatni a közös munkát, Balogh Oszkár elmondta: nem látja azt, hogy értelmes munka tudna itt folyni, hiszen mindenki jól tudja, hogy a polgármester és a jegyző éveken keresztül perben álltak egymással, ki nem állhatják egymást.

– Innen kezdve nagyon kételkedem abban, hogy érdemi munka lesz a tanácsban – jegyezte meg a KMKSZ frakcióvezetője. – Részt veszünk a kistérségi tanács munkájában, ezért választottak meg minket az emberek, de hogy eredményeket tudunk-e elérni, azt majd a jövő megmutatja.

A VIII. összehívású Csapi Kistérségi Tanács következő ülésére valószínűleg a jövő héten kerül sor, s a legfontosabb kérdés a 2021-es évi költségvetés elfogadása lesz.

RV