Szent István-napi megemlékezés Aknaszlatinán

2021. augusztus 22., 09:07 , 1072. szám

A hagyományokhoz hűen méltóképpen emlékeztek meg Szent István királyunkról augusztus 20-án Aknaszlatinán is.

Szent István a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, aki bölcsen vezette országát 38 éven keresztül. Érdekes tény, hogy Szent István augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ugyanis erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot, élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ezen a napon halt meg. Az ünnep dátumát Szent László király tette át augusztus 20-ára, mert 1083-ban VII. Gergely pápa hozzájárulásával ekkor emeltették oltárra I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában, mely esemény királyunk szentté avatásával volt egyenértékű. Később, 1771-ben Mária Terézia országos ünneppé minősítette ezt a napot.

Az aknaszlatinai megemlékezés a helyi római katolikus templomban vette kezdetét, majd a szentmisét követően a templomudvarban folytatódott az ünnepség, ahol a beszédek sorát dr. Erdei Péter beregszászi magyar konzul nyitotta meg. Felszólalásában hangsúlyozta, hogy a magyarságnak mindig küzdenie kellett a vallásáért. „Augusztus 20. az egyik legrégebbi és legnagyobb ünnepünk, mely a jövőben való bizakodást jelenti. Eleinte csupán templomi megemlékezések keretein belül zajlott, s volt olyan időszak is, amikor ezt is betiltották. Ma augusztus 20. a függetlenség és a szabadság ünnepe, azon értékek szimbóluma, melyeket soha nem kaptunk meg egyszerűen” – mondta a konzul.

Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az elmúlt hetekben több olyan rendezvényre is sor került, melyek kötődtek Szent István napjához. „Ez az összetartozás ünnepe, melyhez a kárpátaljai közösség minden évben csatlakozik. Azért vagyunk itt, mert emlékezünk arra, hogy maga István király alapozta meg a nagy keresztény állam, Magyarország jövőjét. Ez az alap már 1000 éve áll, az állam háborúktól és forradalmaktól függetlenül formálódott, és kiállt a függetlenségért vívott nehéz küzdelmekben” – emelte ki az elnök.

A beszédeket követően zene- és tánckarok, ifjú tehetségek szórakoztatták az egybegyűlteket, majd megkoszorúzták a templomkertben álló Szent István-szobrot. 

(VV/Karaptszkij Objektiv)