Koronavírus: „Sárgul” az ország, „sárgul” a megye

2021. szeptember 16., 10:02 , 1075. szám

Az ősz tulajdonképpen még be sem köszöntött, a koronavírus azonban ismét életünk egyik központi témájává vált. Ha belegondolunk, hogy milyen lassú ütemben halad a lakosság oltása, ezen aligha csodálkozhatunk. Az oltás ütemén az sem gyorsított, hogy lényegében elfogytak az oltópontokon a polgárok által nemigen kedvelt kínai vakcinák, valamint az indiai gyártmányú AstraZeneca is, s helyette megjelent a külföldön általánosan elfogadott Pfizer. Közben Anatolij Poloszkov, Kárpátalja kormányzója bejelentette, hogy a megye jövő héttől sárga járványügyi besorolást kap, minek következtében változik az iskolák működésének rendje is.

Vita az oltásról

Töretlen intenzitású, sőt fokozódni látszik az oltás ellenzőinek és támogatóinak csatája a közösségi médiában. Az egyik népszerű téma a pedagógusok oltása, a másik az eldönthetetlennek tűnő kérdés, vajon rákényszeríthetők-e a polgárok az oltás felvételére, avagy sem.

Miután Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos a napokban meglebegtette a lehetőséget, hogy az ország rövid időn belül a zöld járványügyi besorolásból átkerülhet az egy fokozattal szigorúbb sárgába, majd röviddel ezután Viktor Ljasko egészségügyi miniszter közölte, hogy tárcája máris kezdeményezte a kormánynál, hogy nyilvánítsák az országot sárgává, mindjárt megindult a találgatás, hogy mikor vezetik be Ukrajnában a teljes zárlatot (lockdown), és mikortól számíthatunk a távoktatás elrendelésére az iskolákban.

Az előzményekhez tartozik, hogy a kormány augusztusban módosította a karanténnal kapcsolatos hatósági előírásokat. A szabályzat változása érinti az iskolák működésére vonatkozó rendelkezéseket is arra az esetre, ha nőni kezd a fertőzöttek száma egy adott régióban. Így azokban az iskolákban, amelyekben a dolgozók kevesebb mint 80%-a lett beoltva a Covid–19-vírus ellen, a diákoknak át kell térniük a jelenléti oktatásról a távoktatásra, amint az adott régióban bevezetik a járványveszély sárga, narancssárga vagy vörös fokozatát.

A hosszas távoktatás növelheti az oktatási veszteségeket, különösen az elemi iskolások körében, akik számára sokkal nehezebb a távoktatás – jelezte Szerhij Horbacsov oktatási ombudsman, megerősítve a szülők egyik régi félelmét.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az oktatási intézmények dolgozói számára nem kötelező az oltás felvétele, így az iskolaigazgatóknak nem áll jogukban korlátozni a munkavégzésben az oltást elutasító pedagógusokat. Érdekes, hogy a hasonló, az oltás nem kötelező jellegét hangsúlyozó kijelentésekre a véleményt nyilvánító szülők többsége egy emberként hördül fel, függetlenül attól, hogy maguk be vannak-e oltva vagy sem. Sokakat ugyanis gyermekeik oktatásának színvonalánál is jobban aggaszt, hogy hetekre a nyakukon maradhat az iskolából a karantén miatt hazaküldött csemete, miközben a távmunka kora rég lejárt – már akinél volt rá lehetőség egyáltalán.

A pedagógusok egy része sem kéri az oltást

A nyár eleji állapotokhoz képest látszik némi haladás a pedagógusok oltása terén. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium szerint augusztus végéig valamivel több mint félmillió pedagógust oltottak be, ami kicsivel több a tanárok 50%-ánál. Hozzá kell tenni azonban, hogy ebben az adatban azokat is figyelembe vették, akik csak a vakcina első dózisát kapták meg, következésképpen a teljesen beoltottak ennél jóval kevesebben vannak. Azóta tovább nőtt az immunizált iskolai dolgozók aránya, de a 80%-os átoltottságtól változatlanul távol állunk.

Ami Kárpátalját illeti, a megyei állami adminisztráció oktatási, tudományos, ifjúsági és sportfőosztályának a hivatal honlapján közölt adatai szerint a szeptember 2-i állapotnak megfelelően egy hét alatt az iskolai dolgozók 21,2%-át immunizálták, további 26% kapta meg a vakcina második adagját, vagyis összességében 47,2%-ukat oltották be.

A szeptember 10-i jelentés értelmében megyénkben 12 940 iskolai dolgozó kapta meg az oltás első és második dózisát, ami a foglalkoztatottak 50,5%-ának felel meg. A legnagyobb arányú átoltottságot a pedagógusok körében a Nagydobronyi (90,8%), a Técsői (89,6%) és az Ökörmezői (89,5%) kistérségekből jelentették.

Anatolij Poloszkov kormányzó adatai szerint Kárpátalja 21 kistérségében még mindig nem biztosított az iskolai dolgozók megfelelő, azaz legalább 80%-os átoltottsága. Csupán öt területi közösség rendelkezik olyan iskolákkal, amelyekben a személyzet átoltottsága meghaladja a 80%-ot.

Mézesmadzag vagy ostor?

Ellenpéldaként az RBK–Ukrajina Ivano-Frankivszk megyét hozza fel, amely napokon belül szintén sárga besorolásúvá válhat, ugyanakkor az oktatási szférában dolgozóknak csupán a 28%-a lett beoltva, miközben 32%-uk elutasította a vakcinát. Ruszlan Marcinkiv ivano-frankivszki polgármester már-már könyörgött a tanároknak minap, hogy vegyék fel az oltást, ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy amennyiben a régió sárga besorolásúvá válik, a megyeszékhelyen mindössze abban az öt iskolában folytatódhat a jelenléti oktatás, amelyben a beoltottak aránya jelen helyzet szerint eléri a 80%-ot.

Megjegyzendő azonban, hogy korábban a polgármester fizetésmegvonással, elbocsátással riogatta a városháza azon dolgozóit, akik elutasítják az vakcinát. A híradásokból ítélve Marcinkiv könyörtelensége oltásügyben távolról sem egyedülálló, gyaníthatóan országszerte egyre több polgármesteri hivatalban térnek át a meggyőzésről a nyomásgyakorlásra, még ha ezt érthető okokból nem is ismerhetik el nyilvánosan. Sokan arra várnak, hogy a kormány mondja ki a döntő szót. A csernyihivi polgármesteri hivatalban az UNIAN hírügynökség szerint jelezték, készek végrehajtani a köztisztviselők teljes átoltását, amennyiben a kormány elrendeli ezt.

A kormány senkit sem kényszerít?

A Miniszteri Kabinet azonban egyelőre óvakodik attól, hogy elrendelje a kényszeroltást, mivel ez ellenkezne az Alkotmánnyal és az érvényes jogszabályokkal is, amelyek szerint senki sem kötelezhető olyasmire, amit nem írnak elő a jogszabályok. A kormánynak jogában állna ugyan, hogy más oltások mellett a koronavírus elleni vakcina felvételét is kötelezővé tegye leg­alább bizonyos szférákban, ágazatokban, munkakörökben dolgozók számára, ám egyelőre láthatóan ettől a lehetőségtől is elzárkóznak.

Elemzők szerint a kormány bizonyára nem szeretné kényszer alkalmazásával tovább rontani a lakosság amúgy is csapnivaló oltási kedvét. Nyilván ismerik a friss statisztikákat, melyek szerint az ukránok több mint 56%-a nem tervezi, hogy beoltatja magát, közel 52%-uk pedig ellenzi, hogy kötelezővé tegyék az oltást a Covid–19 ellen.

A Miniszteri Kabinet részéről többször hangsúlyozták már, hogy a kényszer helyett az ösztönzésre szeretnének alapozni, aminek lassan az első kézzelfogható jelei is megmutatkoznak. A segodnya.ua úgy értesült, az Egészségügyi Minisztérium végül azért halasztotta el a sárga besorolás kihirdetését e hét elején, mert taktikát váltottak. Szerették volna előbb elfogadtatni a kormánnyal a karanténszabályok módosítását, ami a beoltottakat a sárga, narancssárga és vörös besorolás idején megillető kedvezményeket illeti, s majd csak ezután szigorítani a karantént.

Sárga és zöld tanúsítványok

A kedvezményekre vonatkozó kormánydöntés lapzártánkkal egy időben született meg. Az Ukrajinszka Pravda szerint a kabinet Covid-tanúsítványt vezet be, s a vállalkozókra bízta annak eldöntését, hogy a kabinet által javasolt karanténszabályozás melyik formátumát fogják alkalmazni: korlátozások nélkül működnek, de csak a beoltott ügyfeleknek nyújtva szolgáltatásokat, vagy a megszabott hatósági korlátozások betartásával, ám kivétel nélkül mindenkit, beoltottakat és oltatlanokat egyaránt kiszolgálva.

A közzétételüktől számított egy hét elteltével hatályba lépő rendelkezések szerint a Covid-tanúsítványnak két változata lesz: a sárga és a zöld. A sárga tanúsítványt azok kaphatják meg, akik egy adag koronavírus-vakcinát már megkaptak, míg a zöldet a teljes körűen beoltottak. A tanúsítvány információkat tartalmazhat a vakcinázás mellett a negatív teszteredményről (72 óráig érvényes) vagy a Covid–19-ből való felépülésről is.

Ami az iskolákat illeti, a sárga járványügyi besorolásnál csak azok az iskolák működhetnek, amelyekben az alkalmazottak legalább 80%-a rendelkezik sárga vagy zöld tanúsítvánnyal. Mint ismeretes, a mostanáig érvényes szabályozás értelmében csak azok az iskolák működhettek volna sárga besorolás esetén, ahol a munkatársak 80%-a átesett a teljes oltáson, a kabinet azonban a jelek szerint elfogadta az Egészségügyi Minisztérium javaslatát, hogy a kollektíva átoltottságának meghatározásakor vegyék figyelembe azokat is, akik legalább az oltóanyag első dózisát megkapták. Vörös járványügyi besorolás esetén viszont csak azokban az iskolákban folytatódhat a jelenléti oktatás, amelyekben a dolgozók 100%-ának zöld Covid-tanúsítványa van.

Eldőlt, hogy sárga járványügyi besorolás estén nem fogják alkalmazni az erre az esetre előírt korlátozásokat, ha a tömegrendezvények szervezőinek, a mozik, színházak, múzeumok, egyéb kulturális intézmények alkalmazottainak, illetve az edzőtermek és uszodák dolgozóinak legalább 80%-a és valamennyi vendégük rendelkezik sárga vagy zöld Covid-tanúsítvánnyal. Vörös besorolás esetén nem alkalmazzák az előírt korlátozásokat, ha valamennyi dolgozó és vendég zöld tanúsítvánnyal rendelkezik.

Az Egészségügyi Minisztérium hangsúlyozza, az adott intézmény maga dönti el, hogy kizárólag a beoltottakat szolgálja ki, vagy betartja az adott járványügyi besorolásnál érvényes korlátozásokat. Ez egy mozi esetében, sárga besorolás esetén például annyit tesz, hogy az intézmény legalább 80%-ban beoltott dolgozói vagy kizárólag az immunizált nézőket fogadják, vagy beengedik az oltatlanokat is valamennyi korlátozó intézkedés betartásával, ami többek között azt jelenti, hogy csak az ülőhelyek felét tölthetik meg a látogatók. Vörös besorolás esetén viszont kizárólag azok az intézmények tarthatnak nyitva, amelyek munkatársai és vendégei egyaránt be vannak oltva, vagyis zöld Covid-tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Emellett a zöld vagy sárga tanúsítvánnyal rendelkező formában a határ átlépése esetén nem kell önkéntes karanténba vonulnia.

A tárcánál hangsúlyozták, a tanúsítványnak csak digitális alakban lesz zöld, illetve sárga színe, azt nem szükséges színes papírra nyomtatni.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerint a javasolt változtatások lehetőséget kínálnak a járványhelyzet visszaszorítására és az ország gazdasági aktivitásának fenntartására. Ismét emlékeztetett, hogy az országban elegendő koronavírus elleni vakcina áll rendelkezésre, azaz bárki beoltathatja magát.            

(zzz)

 

Vírushelyzet: Aggasztó számok

Országszerte, ezen belül Kárpátalján is egyre többen vannak a koronavírus által megfertőzöttek.

A hét végén hagyományosan alacsony volt az új esetek száma Ukrajnában, miután szombaton és vasárnap lényegesen kevesebb tesztet végeznek az országban, mint munkanapokon. Viszont aggodalomra adhat okot, hogy a szeptember 12-én regisztrált 1205 új fertőzöttből 149 gyermek, 23 pedig egészségügyi dolgozó volt. A legtöbb új esetet Kijevből (166), valamint Ternopil (148), Csernyivci (120), Zsitomir (88) és Lemberg (86) megyékből jelentették.

Kedden reggelre aztán helyreállt a dolgok szomorú, de természetes rendje. Hétfőn 3332 új esetet regisztráltak, 97-en belehaltak a kór szövődményeibe.

Kárpátalján múlt szombaton 15 személynél mutatták ki a fertőzést PCR-teszt segítségével, vasárnap egyetlen új fertőzöttet jelentettek. A hét végén senki sem halt bele a kórba. Kedd reggel írta honlapján a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció, hogy a régióban hétfőn 44 új esetet igazoltak PCR-teszt segítségével, s egy ember vált a vírus áldozatává. A legtöbb esetet Husztról (9), Ungvárról (5), Munkácsról (5), valamint a Técsői és a Szolyvai járásokból (5-5) jelentették.

A megyében a koronavírusos betegek kezelésére elkülönített 940 kórházi ágy kihasználtsága a keddi állapot szerint 11%-os volt. Ez két százalékos emelkedést jelent az előző héthez képest.

A lakosság tömeges oltásának kezdete, azaz február utolsó napjai óta az elmúlt hét végéig 5 906 742-en kapták meg az oltásnak legalább az első dózisát Ukrajnában. Mindkét adagot 4 804 204-en vették fel.

(hk)