A Kárpátaljai márkacsalád bemutatása: Birta Sándor díszkertész

2022. március 8., 10:29

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) felismerte a vásárlók arra vonatkozó igényét, hogy minél több megbízható és helyi árut vásárolhassanak. Ennek érdekében arra törekedtek, hogy létrehozzanak egy olyan egyedülállóan új üzleti szerkezetet, amely mindezt megvalósítja. Szükségesnek látszott egy emblémával jól azonosítható önálló márka felépítése, amely a legjobb minőségű kárpátaljai termékeket és szolgáltatásokat képviseli.

A Kárpátaljai márka bejegyzett védjeggyel rendelkezik, s 2021 elején indult útjára. Létrehozott egy olyan átfogó projektet, amelynek köszönhetően a márkatermékek és szolgáltatások egyre több helyen megjelenhetnek, illetve egyre szélesebb ismertségre tehetnek szert. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az egymással összefogó és együttműködő vállalkozók megmutassák mindazt az értéket, amit a kárpátaljai termelők és szolgáltatók előállítanak, képviselnek. A termékekben, a szolgáltatásokban és az emberi tulajdonságokban is a prémium szintet határozták meg alapként. Ezek a szigorú feltételek, illetve folyamatos betartásuk eredményezheti, hogy az első, önálló kárpátaljai márka sikere tartós lesz, mindannyiunk előnyére, igényeinek kielégítésére és az itt élők büszkeségének, a szülőföld iránti szeretetének erősítésére.

Az utóbbi időben a kárpátaljai porták arculata jelentősen megváltozott. Sok helyen a korábban gyümölcsösként használt részek ma már díszkertekként funkcionálnak, ahol a gazda egyedi ízlése szerint telepít különböző díszfákat és -cserjéket, és hétvégéken egyedül kaszálja a füvet, gondozza a gyepszőnyeget több-kevesebb sikerrel.

– Való igaz, hogy ezen a téren jelentős átalakulásoknak vagyunk a szemtanúi. Egyszersmind egy átmeneti korszakot élünk, hisz sok esetben nem könnyű a döntést meghozni, ami arról szól, hogy márpedig a házhoz közel eső részen nem ültetünk gyümölcsfát, azt a rózsabokrok, díszcserjék, örökzöldek, virágágyások foglalják el, és természetesen, ami a keretét adja az egésznek – a zöld gyep. Ebből is látszik, hogy sokféle teendő és megfelelő tudás is kell hozzá, hogy mindezeket a feladatokat szakszerűen el tudjuk látni, és hogy a végeredménnyel mindnyájan – mi magunk és családtagjaink is – elégedettek legyünk – mondja Birta Sándor díszkertész.

– A díszkert gondozásakor tulajdonképpen ugyanolyan szakmai kihívásokkal kell szembenézni, mint egy gyümölcsös karbantartásakor.

– Minket, a Bereg Garden munkatársait legtöbbször sövénynyírással, gyepgondozással és kaszálással kapcsolatos feladatok elvégzésével bíznak meg, így kézenfekvő, hogy az utóbbiakról szóljunk kicsit részletesebben. A gyep szellőztetésével ösztönözzük a pázsitot a megújulásra, hogy minél dúsabbá váljon. A munkafolyamat során eltávolítjuk az elhalt részeket, talajlazítással javítjuk a felső réteg vízháztartását. A gyep szellőztetését ugyan bárki megoldhatja kézi erővel is, ám ez nagyon fáradalmas. Mi ezt géppel sokkal hatékonyabban tudjuk elvégezni. A tavaszi induláskor – s ennek már lassan eljön az ideje – kiszórjuk a megfelelő minőségű és mennyiségű talajtápot, ahol szükséges, rávetéssel javítjuk a gyepszőnyeget, beüzemeljük az öntözőrendszert, ellenőrizzük az öntözőfejek szórásképét. Előfordul az is, hogy gombás megbetegedések ellen kell fellépni. Azt ajánlom minden díszkerttulajdonosnak, hogy maximálisan törekedjen arra, hogy a tavaszi indulás zökkenőmentes legyen.

– A szakmai felkészültség mellett a rendelkezésre álló technikai felszerelés sem mellékes. Önöknél minden kéznél van?

– A legtöbb feladat és tegyük hozzá, a leggyakoribb teendők elvégzéséhez – értem ezalatt a gyepgondozást, a kaszálást, a sövénynyírást – professzionális gépek állnak rendelkezésre. Ha valamilyen más jellegű gond merülne fel, például növényvédelmi problémák esetén, tudunk külső segítséget is hívni.

– A kert karbantartása, amiben természetesen a tulaj is részt vállal, folyamatos. De milyen időközönként ajánlatos önöket hívni?

– Azt szoktam mondani, ha a tulajdonos úgy érzi, hogy a kert gondozása már meghaladja az erejét, akkor hívjon bennünket – minél korábban, annál jobb. Ilyenkor a terepszemle után elmondjuk, hogy miben tudunk segíteni. Állandó ügyfeleinket pedig akkor keressük fel, amikor azt mindketten szükségesnek tartjuk. Tavasszal minél inkább melegszik az idő, a fűnyírás szükségessége annál gyakoribbá válik, majd a nyár közepén ez egyre ritkul. Nyilvánvaló, hogy tavasszal akad a legtöbb munka, hisz a kert minden részét rendbe kell tenni. 

– Úgy tudjuk, Dániában éveken át dolgozott ebben a szakmában. Mi az, amit környezetünk szépítése, komfortérzetünk javítása érdekében egy skandináv néptől átvehetünk?

– Jó néhány évvel ezelőtt Dániában a háztáji gyümölcsösök eltűntek, hogy a helyüket díszkertek foglalják el. Ezekre általában az a jellemző, hogy a ház melletti területen néhány díszfa áll, a többi részt gyepszőnyeg foglalja el. A portákat többnyire nem határolja kerítés, csak élősövény, amelynek magassága olykor eléri a két métert. A családok rengeteg időt töltenek a szabadban, és nagyon igénylik, hogy kertjük szépen gondozott legyen. A legtöbben szakembert bíznak meg ezzel a feladattal. Ott a kertészeknek valamivel könnyebb a dolga, mivel nyáron nincs akkora hőség, és a csapadék eloszlása is egyenletes. Még egy érdekesség: mivel az ablakokon általában nincs függöny, a dánok – a hollandokhoz hasonlóan – akkor is tudnak gyönyörködni a kertjükben, ha éppen bent tartózkodnak a házban.

– Önnek mit jelent az, hogy tagja lehet a Kárpátaljai márkacsaládnak?

– Büszkeséggel tölt el, hogy tagja lehetek a Kárpátaljai márkacsaládnak. Azon leszek, hogy az elkövetkező hónapokban még több időt szenteljek a közös munkának. Hisz ha a termékeink és szolgáltatásaink egyre ismertebbé válnak, akkor maga a Kárpátaljai brand is egy erősödő márkajegyet képvisel. Az a jó, hogy valamennyien tudatosítottuk magunkban: mi együtt vagyunk erősek. Közösen tudjuk képviselni azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek értékesek, vonzók vásárlóink és megrendelőink számára.

Eszenyi Gábor