Verescsuk szerint evakuálni kellene Luhanszk, Donyeck és részben Harkiv megyékből

2022. április 7., 14:32

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter szükségesnek tartja, hogy Luhanszk és Donyeck megyék, valamint Harkiv megye egy részének lakói biztonságos régiókba evakuáljanak – írja az Interfax – Ukrajina hírügynökség.

Szerinte haladéktalanul meg kell hozni a döntést, ha a megyei katonai közigazgatás vezetője ezt sürgeti, és a luhanszki meg a donyecki vezetők mindent megtesznek a kiürítés érdekében.

„Ezt kell tenni, mert később az emberek tűz alá kerülnek, lőni fogják őket, és tehetetlenek lesznek. És mi sem fogunk tudni segíteni rajtuk. Mert a tüzet szinte lehetetlen beszüntetni. Saját tapasztalatból mondom: különösen Luhanszk és Donyeck megyékből, s természetesen Harkiv megye egy részéből evakuálni kell, ha van rá lehetőség. És most még van lehetőség” – idézi Verescsukot a minisztérium sajtószolgálata.

A tárcavezető kifejtette: a megszálló csapatok kivonása Kijev és Csernyihiv megyékből nem a jóindulat gesztusa volt a következő tárgyalási forduló előtt.

„Ez hadseregünk, kormányunk és az egész ukrán nép vasakaratának gesztusa volt” – mondta hozzátéve, hogy mindenkinek készen kell állnia a helyzet további súlyosbodására.

Korábban Oroszország bejelentette, hadserege a Donbász elfoglalására összpontosít.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)