Sikertelenül próbáltak meg orosz hackerek leállítani egy energiaszolgáltatót Ukrajnában

2022. április 16., 14:43

Ukrajna szerint néhány napja orosz hackerek egy csoportja olyan energiaszolgáltatót próbált meg leállítani az országban, amely egy sűrűn lakott területet lát el árammal, a támadás viszont nem járt sikerrel.

Ukrán tisztviselők azt állítják, hogy meghiúsítottak egy kibertámadást, amelyet orosz hackerek indítottak az ország egyik villamosenergia-hálózatát működtető cég ellen.

Oroszországot korábban többször is megvádolták azzal, hogy kibertámadásokat indított Ukrajna áramhálózata ellen, de az országban zajló háború során még nem regisztráltak ilyen eseményeket – a mostani volt tehát az első próbálkozás a 2014-es és a 2015-ös incidensek óta. Akkor Kijev egyes lakosai áram nélkül maradtak.

A szakértők szerint a támadást a Microsoft és az ESET verte vissza, valamint azt is elmondták, hogy a művelet ugyanahhoz a csoporthoz köthető, amely már korábban végrehajtott egy ilyen akciót.

A támadást az ukrán hálózati vészhelyzeteket elhárító csoport, a CERT-UA azonosította. Szerintük, ha a támadás sikeres lett volna, úgy a tisztviselők szerint a szolgáltató nem tudott volna villamos energiát biztosítani.

(hvg,hu/D. P.)