Nyártól a Ferencváros, a Kisvárda, a Puskás Akadémia és a Mol Fehérvár FC indulhat a nemzetközi kupákban

2022. május 16., 14:32

Miután a Ferencváros a Paks ellen 3-0-ra győzött a Magyar Kupa döntőjében, biztossá vált, hogy a bajnokságban már biztosan a 4. helyen végző Mol Fehérvár FC lesz a negyedik magyar nemzetközi kupainduló a következő idényben.

A 2022/23-as szezon nemzetközi kupaidényében a bajnok Ferencváros a Bajnokok Ligája selejtezőjében, míg a biztos dobogón végző – de a végső sorrendet csak az utolsó fordulóban eldöntő – Kisvárda és Puskás Akadémia az Európa-konferencialigában (EKL) szerepelhet. Szintén az EKL-ben indulhat a MOL Fehérvár, amely a bajnoki negyedik helyezésével harcolta ki a részvételt.

A Fradi már a Bajnokok Ligája (BL) selejtezőjének 1. fordulójában pályára lép. A magyar bajnok az első és a második fordulóban is kiemelt lesz. A csoportkörig négy párharcot kell megnyerni Dibuszéknak, az első fordulóból a legerősebb ellenfél a lengyel bajnok lehet.

A Bajnokok Ligája selejtező 1. forduló sorsolása június 14-én, az első forduló játéknapjai pedig július 5–6. és 12–13. napokon kerülnek megrendezésre.

Ha a Fradi a BL-selejtező első körében búcsúzna, úgy a Konferencia Liga-selejtezőjében folytatná. A második körös kiesés Európa-liga selejtezős folytatást jelentene. Amennyiben a harmadik kör végződne vereséggel, úgy az Európa-liga rájátszása következne, míg ha a BL-rájátszásban maradnának alul, úgy automatikusan az Európa-liga csoportkörében folytatnák.

A több ukrajnai játékost is felvonultató Kisvárda, a labdarúgó NB I. 33., utolsó, május 15-ei fordulójában a ZTE-t fogadta és 2-1-re győzött ellene, így a klub történelme során először lett ezüstérmes, sőt először végzett dobogón is az élvonalban. A Puskás Akadémia 2-1-re kikapott odahaza a Budapest Honvédtól, így a felcsútiak lemaradtak az ezüstéremről, a kispestiek viszont megmenekültek az OTP Bank Ligából való kieséstől! A Kisvárda és Puskás az EKL-ben folytathatják. Bár a résztvevők jelentős száma még ismeretlen, az már biztos, a magyar csapatok a 2. fordulóban kapcsolódnak be a harmadik számú kupasorozat küzdelmeibe, így legalább három kört kell menniük a csoportkörig, ami azt jelenti, hogy már július közepén pályára kell lépniük. Ezenkívül, ugyan még nem végleges, de nagy a valószínűsége, hogy a két dobogós, a Kisvárda és a Puskás nem lesz kiemelt a második fordulóban.

A 4. helyezett MOL Fehérvár szintén az EKL második selejtezőjében száll be a küzdelmekbe, ráadásul minden bizonnyal kiemeltként.

Az Európa-konferencialiga selejtező, az 1.és 2. forduló sorsolása: június 14–15.

Az első forduló játéknapjai: július 7–14.

A második forduló játéknapjai: július 21–28.

Mivel a 2022-es labdarúgó-világbajnokság 2022. november 21. és december 18. között lesz Katarban, ezért mindkét sorozatban a csoportkör 2022 szeptemberének első hetén kezdődik és 2022 novemberének első hetén fejeződik be.

A 33. forduló sok szempontból több csapatnak is fontos volt. A Budapest Honvéd bennmaradt, az MTK Budapest FC azonban hiába győzött vasárnap, mégis kiesett az NB I.-ből. A Vasas SC még korábban bebiztosította a feljutását a másodosztályból, így 2022/23-as szezont már az NB I.-ben kezdhetik az angyalföldiek.

Dankai Péter