NBU: maradt a 25%-os alapkamat

2022. július 23., 19:07

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) nem változtatott az alapkamaton, amely így 25% maradt – jelentette az Ekonomicsna Pravda a jegybank monetáris tanácsának határozatait ismertető sajtótájékoztató nyomán.

Az NBU döntését a hosszú ideje tartó jelentős árnyomással és az előrejelzésekben szereplő inflációs kockázatokkal indokolta, valamint a hrivnyaeszközök vonzerejének biztosításával és az árfolyam-stabilitás megőrzésének szükségességével.

A betétjegyek és az egynapos refinanszírozási hitelek kamatai változatlanok maradnak. A szabályozó várakozásai szerint ez biztosítja, hogy az NBU-nak az alapkamat és a monetáris műveleti kamatok júniusi emelésére vonatkozó döntéseinek hatásai továbbgyűrűznek a piaci kamatokba.

Az NBU üdvözli a Pénzügyminisztérium döntését, hogy a legutóbbi aukción megemelte az éves hrivnya államkötvények kamatát, és „a kötvényhozamoknak a piaci szinthez való további közeledésére” számít. Ez ösztönözni fogja az ezen eszközök iránti keresletet a bankok és más befektetők körében.

A makrogazdasági előrejelzés alapforgatókönyve az alapkamat 25 százalékos szinten tartását irányozza elő legalább 2024 II. negyedévéig. Az NBU ugyanakkor nem zárja ki a jövőbeni kamatemelés lehetőségét: „A kockázatok megvalósulása esetén a nemzeti bank a monetáris szféra stabilitásának és az inflációs folyamatok feletti ellenőrzés megőrzése érdekében a jelenlegi szint fölé emelheti az alapkamatot és monetáris műveleteinek kamatait”.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)