Magyarországi támogatással üdülhetnek megyénkben ternopili, ivano-frankivszki és lembergi gyerekek

2022. augusztus 23., 15:53

Magyarország ternopili, lembergi és ivano-frankivszki tiszteletbeli konzuljai 2022 nyarán azzal a kéréssel fordultak Magyarország Ungvári Főkonzulátusához, hogy tegyék lehetővé a térség hátrányos helyzetű gyerekeinek, valamint a háborús övezetből ideiglenesen a térségben tartózkodó gyermekek kárpátaljai üdülésének megszervezését – olvasható a Tisza ETT Facebook-oldalán.

Az üdülések teljes körű megszervezésével Magyarország Ungvári Főkonzulátusa a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulást (Tisza ETT) bízta meg.

A veszélyeztetett, avagy hátrányos családból származó gyermekek (árvák, félárvák, nagy- és csonka családok gyermekei, terrorellenes akcióban résztvevők gyermekei) számára kiemelten fontos, hogy nyugodt környezetben tudjanak pihenni néhány napot. A harcok kezdete óta a fent nevezett nyugat-ukrajnai megyék ukrajnai belső menekült gyerekeket is nagy számban fogadtak be a kijevi régióból és a Donyec-medence környékéről, akik számára kérték a pihenési lehetőség biztosítását.

A mai napon három csoport érkezett Kárpátaljára. A ternopoli csoport azonnal továbbutazott Viskre, ahol a Viski Falusi Turizmus Szövetség vendéglátását élvezik. A lembergi és ivano-frankivszki csoport pedig Jánosiban, a Helikon Hotelben került elszállásolásra. A gyermekek életkora 9–15 év, létszámuk csoportonként 32 fő gyermek és 4 fő felnőtt kísérő, azaz összesen 96 gyerek és 12 fő felnőtt.

A gyerekek számára a Tisza ETT tartalmas programokat szervezett, melynek része az aktív pihenés mellett a térség kulturális és természeti örökségének megismerése is. A vendégeket személyesen köszöntötte Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, a Tisza ETT elnöke, Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, a Tisza ETT társelnöke, Kuti László, Magyarország Ungvári főkonzulátusának konzulja és Vaszil Visivanyuk, Magyarország ivano-frankivszki tiszteletbeli konzulja. A Xylem Water Solutions Kft. és a Várda Hagyományőrző Kulturális Egyesület jóvoltából minden gyerek egy ajándékcsomagot vehetett át. Az üdülések Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma pénzügyi támogatásával valósulnak meg.

(facebook.com/VV)