Német külügyminiszter: A béke Putyinon múlik

2022. augusztus 29., 10:29

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint fel kell készülni arra, hogy Ukrajnában a teljes körű háború évekig is eltarthat, és szkeptikusan nyilatkozott a fegyverszünet lehetőségéről.

„Fel kell készülnünk arra, hogy ez a háború még évekig folytatódhat. Azért, mert az orosz kormány sajnos kitart a rögeszméje mellett, hogy leigázza Ukrajnát és lakóit” – mondta a tárcavezető a Bild am Sonntagnak adott interjújában, amelyet a korrespondent.net idéz.

„Azonban minden szenvedés közepette emlékeznünk kell: az orosz elnök téveszméi Ukrajna lehető legrövidebb időn belüli megszállásáról nem valósultak meg. Az ukránok bátorsága és a nemzetközi fegyverszállítások oda vezettek, hogy az orosz katonák nem tudták kicsomagolni a díszegyenruháikat a győzelemhez. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy ez soha ne váljon valóra” – tette hozzá.

Baerbock szerint a fegyverszünet Ukrajna és Oroszország között „nagyon egyszerűen megvalósítható: amikor Putyin végre abbahagyja az ártatlan emberek bombázását és visszavonja a tankjait”. „Putyin ezt bármelyik pillanatban elrendelheti. Ő támadta meg Ukrajnát. Ezért bármelyik pillanatban leállhat és véget vethet a szenvedésnek.”

A német külpolitika irányítója egyben kitart amellett, hogy Oroszország teljes körű inváziója Ukrajnában „Putyin háborúja, mert ő nem demokratikusan kormányoz”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)