Elismerésben részesültek a beregszászi járási önkormányzatok munkatársai

2022. december 9., 15:08 , 1138. szám

Ukrajnában december 7-én méltatják a helyi önkormányzatok napját. Napjainkban az önkormányzati hivatalok összehangolt munkája jelenti a megbízható támaszt az ország védelmi képességének biztosításában, hiszen nemcsak a belső-ukrajnai menekülteket igyekeznek ellátni, hanem a lehetőségekhez mérten a fronton harcoló honvédeket is támogatják. Ezt a kitartó és áldozatos munkát köszönték meg a Beregszászi Járási Tanácsban, ahol a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatással közösen elismerésben részesítettek több mint 20, a kistérségekben tevékenykedő vagy azok munkáját segítő személyt.

Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke arról beszélt, hogy a decentralizációs közigazgatási reform után új helyzet alakult ki a járás irányításában, így a kistérségekre ruházódott át a legtöbb, sőt talán minden problémás kérdésnek a megoldása. „Nagyon nehéz időket éltünk át a koronavírus-járvány idejében, ezt megérezte minden kistérség, mert nekik kellett harcolni a szociális problémákkal, iskolák, óvodák zártak be. Ebben az évben még a háborús helyzet is egyre csak tetézte a problémákat, ezért kijelenthetem, hogy a kistérségek vezetői, képviselői, munkatársai hatalmas munkát végeztek el, amelynek keretén belül a belső menekülteket is sikerült ellátniuk és elszállásolniuk. Az amúgy is nehéz anyagi helyzet ellenére a kistérségek mindeddig megbirkóztak ezekkel a problémákkal. Mi a tevékenységüket látva úgy tartottuk helyesnek, hogy a munkájukat díjazni kell, így ma okleveleket adtunk át azoknak az embereknek, akik a munka oroszlánrészét végezték” – nyilatkozta.

Vitalij Matyij, a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatás vezetője elmondta, hogy a kistérségekre az elmúlt 9 hónapban hatalmas feladatok hárultak, hiszen a hatáskörükbe tartozó tevékenységek mellett nagyon sok, az orosz agresszió elől menekülő személyt kellett ellátniuk, és kell a mai napig is. Számukra minden szükséges dolgot biztosítanak, az élelmiszerektől kezdve a szálláshelyen át a ruházkodásig. „Ezért hálával tartozunk a járásban működő kistérségek vezetőinek, de minden munkatársuknak is, akik lehetővé teszik a segítségnyújtást. Az sem utolsó szempont, hogy ezek az önkormányzatok folyamatosan támogatják a mi beregszászi zászlóaljunkat és más, az Ukrán Fegyveres Erőkhöz tartozó egységek munkáját, amiért szintén hatalmas köszönettel tartozunk nekik” – tette hozzá.

Elismerő oklevelet vehetett át Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Középszintű Szervezetének vezetője, aki korábban hosszú időn keresztül a járási tanács elnöke volt, jelenleg pedig a KMKSZ-frakció vezetője.

„Úgy gondolom, hogy jelenleg vannak sikeres próbálkozások, amelyek által az önkormányzatiság is fejlődik a régiónkban, ahol szívügyüknek tekintik a munkát, de ugyanakkor pénzügyileg is elég jól állnak – mondta Sin József. – Ide sorolnám a Nagybégányi és a Bátyúi kistérséget is. Azonban vannak olyanok is, amelyeknek sajnos nem futja az önfenntartásra sem. Pedig az emberek pont ezt várnák el a kistérségektől, hogy fenntartsák azt az intézményrendszert, amely kiszolgálja a helyi lakosságot, és építsenek, fejlődjenek, illetve azokat rendben tartsák. Ezenfelül közbeszóltak a háborús viszonyok is, így az a helyzet állt elő, hogy néhány kistérség, ha vannak is jelentős pénzeszközeik, nem tudja azokat felhasználni, mivel az országos nehéz állapotokból kiindulva a kormány igyekszik visszaszorítani a fogyasztást és a jelentősebb beruházásokat is. Ezt tudomásul kell venni. Éppen ezért az egyik legalapvetőbb dolog, amelyet mindenkinek le kell szűrni, az az, hogy csak a béke hozhatja el azt, hogy az önkormányzatiság jelentős fejlődésen menjen keresztül, valamint pénzügyileg is megerősödjön. Igazából mindenki csak a különböző fejlesztéseken keresztül tudja az energiáját felhasználni, hasznosítani. Nagyon örülök, hogy a KMKSZ is hozzájárul a viszonylagos stabilitáshoz az önkormányzatoknál. A napokban jelentős adókat utaltunk át a beregszászi járási kistérségeknek, de továbbra is segíteni fogjuk őket, s reméljük, hogy ezek a támogatások jó helyre kerülnek, és megfelelően kezelik majd azokat a helyi önkormányzatok” – mondta a KMKSZ járási tanácsi frakcióvezetője.

Az elmúlt több mint kilenc hónapban a beregszászi járási kistérségek is megfeszített munkát végeztek annak érdekében, hogy a hozzájuk érkező belső-ukrajnai menekültek ellátása megfelelő legyen. A Beregszászi kistérségben ezen koordinációs feladatok jelentős részét Pavljuk Miklós, a Beregszászi Kistérségi Tanács képviselője látja el, aki szintén elismerésben részesült. „A háborús helyzet kezdetétől a kistérségünkben nem várt feladatokkal találtuk szemben magunkat. Márciusban felállítottuk a humanitárius stábot, amelynek az a célja, hogy koordinálja a segélyszállítmányok érkezését és a további szétosztását a menekültek számára. Közel 100 segélyszállítmány érkezett már a városba, elsősorban Beregszász testvérvárosaitól, illetve a különböző segélyszervezetektől. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a segítséghez. Ezeket a szállítmányokat szétosztottuk azokon a pontokon, ahol ideiglenesen áttelepült emberek laktak és jelenleg is laknak, illetve a szociális kártyarendszeren keresztül a beregszászi rászorulók is hozzájutottak az adományokhoz” – mondta el a kistérségi képviselő.

A rendezvényen a hozzászólók hangsúlyozták, hogy az önkormányzatokra a tél beálltával és az esetleges áramkimaradások miatt még több teher nehezedik, ezért mind a járási tanács, mind pedig a katonai közigazgatás igyekszik számukra minden segítséget megadni.

TV21 Ungvár/Dankai Péter