Zelenszkij értékelte az EU-tagságról folytatandó tárgyalások kilátásait

2023. január 20., 18:15

Ukrajnának 2023-ban meg kell kezdenie a tárgyalásokat jövőbeni európai uniós tagságáról – jelentette ki január 19-én Kijevben, az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel tartott sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akit a korrespondent.net idéz.

„Ukrajna és az EU már fontos eredményeket ért el a történelmi közeledésben. Azon dolgozunk, hogy sokkal többet érjünk el. Célunk Ukrajna teljes jogú tagsága az Európai Unióban. Biztos vagyok benne, hogy elérjük ezt a célt” – jelezte az államfő.

Egyben köszönetét fejezte ki Michelnek az ukrán intézményfejlesztés támogatásáért és a magas értékelésért, ami az Európai Bizottság vonatkozó ajánlásainak Ukrajna általi végrehajtását illeti.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy Ukrajna EU-hoz vezető útjának következő lépése lehet az ukrán fél erőfeszítéseinek pozitív köztes értékelése az Európai Unió részéről.

„Tájékoztattam elnök urat, hogy Ukrajna milyen döntéseket hozott és milyen előrelépést értünk el. Megjegyzem, hogy már ebben az évben el kell jutnunk a tárgyalások megkezdéséhez Ukrajna EU-tagságáról. Ez a célunk. Ehhez minden szükséges előfeltétel adott. Nagy bennünk a motiváció és a vágy. Haladunk előre” – fogalmazott Zelenszkij.

Korábban jelentették, Dmitro Kuleba külügyminiszter szerint az Ukrajnának az európai közösséghez való csatlakozásával kapcsolatos előzetes tárgyalások is téma lesz a február 3-án Kijevben megrendezésre kerülő Ukrajna–EU csúcstalálkozón.

(korrespondent.net/Kárpátalja)