Egészségügyi Minisztérium: A partnerek 100 terepjárót biztosítottak Ukrajnának egészségügyi szükségletekre

2023. február 23., 10:36

A teljes körű orosz invázió kezdete óta az orosz csapatok több mint 560 mentőautót semmisítettek meg, rongáltak meg és foglaltak el – mondta Marija Karcsevics digitális fejlesztésért felelős egészségügyi miniszter-helyettes, akit a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata idéz.

„Életet menthet időben kiérkezni a hívásra, kórházba szállítani a sebesültet, a szükséges egészségügyi ellátásban részesítve őt útközben. Ezért a reanimobilok és az evakuációs járművek az elsődleges szükségletek közé tartoznak” – jelentette ki Karcsevics abból az alkalomból, hogy az Egészségügyi Minisztérium átvehette a járművek utolsó tételét a nemzetközi partnerektől.

Ezúttal 26-ot adtak át a 100 új mentőautó közül, amelyeket a Toyota Land Cruiser J78 bázisán alakítottak ki, s teljesen fel vannak szerelve, el vannak látva a szükséges orvosi eszközökkel.

„Ez a tétel a nemzetközi partnerek anyagi támogatásával lett megvásárolva és átadva a Free Ukraine-nek (svájci jótékonysági egyesület – a szerk.): Canada-Ukraine Foundation – 11 autó, AstraZeneca cég – 5 autó, valamint Ukrajna Nagykövetsége Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságban és Free Ukraine – 10 autó” – közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A tájékoztatás szerint az ukrán orvosoknak átadott járművek nehéz körülmények közötti munkavégzésre készültek, nagy terepjáró-képességgel, egyszerű elektronikával, dízelmotorral, nagy üzemanyagtartállyal rendelkeznek, és nem igényelnek tankolást ezer kilométerig.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)