Sikeres a petíció Or​oszország Moszkóviává történő átnevezéséről

2023. február 23., 12:09 , 1147. szám

Az Oroszországi Föderáció Moszkóviává történő átnevezéséről kezdeményezett petíció összegyűjtötte a 25 ezer aláírást, ami lehetővé teszi, hogy Volodimir Zelenszkij elnök megvizsgálja – jelentette a korrespondent.net.

„Oroszország történelmi neve Moszkóvia. Egyaránt vonatkozik ez a fővárosi fejedelemség államalakulataira, a fővárosi cárságra, a birodalomra. 1721. október 22-én, azaz 301 éve I. Péter moszkvai cár kiáltotta ki a moszkvai cárságot Orosz Birodalommá. Oroszország mindössze 301 éve létezik” – jegyezte meg Valerija Sahvorosztova, a petíció szerzője.

Szerinte a névváltoztatás adott lehetőséget a továbbiakban Rusz történetének kisajátítására. Hiszen a külföldiek számára a Rus (Rusz) és a russia, russie, russland (Rosszija – Oroszország) nevek szinte azonosak.

„Ez nemzetközi szinten zűrzavarhoz vezet. Szépirodalmi könyveket írnak, filmeket forgatnak, amelyekben Oroszországot Ruszként mutatják be, ami elfogadhatatlan” – áll a petícióban.

A portál emlékeztet, korábban az elnök támogatta azt a petíciót, amely kezdeményezte, hogy tiltsák be az agresszor, Oroszország állampolgárainak alkotó tevékenységét Ukrajnában.

 (szcs/korrespondent.net)