Európába jön a kínai különleges képviselő

2023. május 13., 14:32

Kína eurázsiai ügyekben illetékes különleges képviselője, Li Hui a jövő héten Ukrajnába látogat, hogy „előmozdítsa a béketárgyalásokat” – jelentette az Ukrajinszka Pravda a CNN nyomán.

A különleges képviselő útja május 15-én kezdődik, felkeresi Ukrajnát, Lengyelországot, Franciaországot, Németországot és Oroszországot.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „a kínai képviselő látogatása az érintett országokba egy újabb megnyilvánulása Kína elkötelezettségének a meggyőzés és a tárgyalások elősegítése mellett, teljes mértékben bizonyítva, hogy Kína szilárdan a béke pártján áll”.

Mint ismeretes, április 26-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével. Ez volt az első beszélgetés a két ország vezetői között azután, hogy 2022 februárjában megindult az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió.

Kína megígérte, volt oroszországi nagykövetét, Li Huit Ukrajnába és más országokba küldi különleges képviselőként az „ukrán válság” (a háború – a szerk.) rendezésével kapcsolatos kommunikáció céljából.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)