Képviselő: Ha nőnek a villamosenergia-tarifák, nagyobbak lesznek a lakossági számlák

2023. május 14., 08:43

Ha Ukrajnában a villamosenergia-tarifák 2,88 hr/kWh-ra emelkednek, az 200‒300 hrivnyával növelheti a számlán szereplő összeget – jelentette ki az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Szerhij Nahornyak, a parlament energetikai, lakásügyi és kommunális szolgáltatások bizottságának tagja, akit a TSZN idéz.

„A nemzeti szabályozó ma azt fontolgatja, hogy az eddigi 1,44-ről 2,88 hrivnyára emeljék a lakosság minden kategóriája számára a tarifákat. Ez családonként nagyjából 200‒300 hrivnyás számlanövekedést jelent. Azok a háztartások, amelyek szubvencióban részesülnek, továbbra is kapni fogják” – mondta el a képviselő.

Kifejtette, hogy az áramdíj emelésével részben fedezni lehet az Enerhoatom és az Ukrenerho társaságok forráshiányát. Márpedig nekik jelentős összegekre van szükségük az orosz támadások által megrongált energetikai létesítmények helyreállításához.

A TSZN emlékeztet, április végén az Energetikai Minisztérium figyelmeztetett a villamosenergia-tarifák kényszerű emelésére a 2023–2024-es fűtési szezon előtt. Ellenkező esetben a következő fűtési idény nehezebb lehet, mint az előző volt.

Az Ukrán Nemzeti Energetikai és Közmű-szabályozási Bizottság (NKREKU) előzetesen azzal számol, hogy a villamosenergia-tarifák felső határa kWh-nként 1,68 hr-ról 2,4 hr-ra, vagy 2,8 hr-ra emelkedhet.

(tsn.ua/Kárpátalja)