Ljasko: Közel 400 kórház alkotja majd a képesített egészségügyi intézmények hálózatát

2023. május 28., 08:43 , 1160. szám

Közel 400 kórház kerül be a szükséges képességekkel rendelkező egészségügyi intézmények hálózatába (спроможня мережа лікарень) – közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az Interfax–Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában.

Korábban a tárcavezető több ízben jelezte az Egészségügyi Minisztérium honlapján, hogy elindították egy olyan egészségügyi intézményhálózat kialakításának folyamatát, amely megvalósítása esetén garantálja a lakosság hatékony és elérhető egészségügyi ellátását. Elmondása szerint az egészségügyi reform következő, infrastrukturális szakasza azt feltételezi, hogy az egyszerűbb esetekkel jelentkező betegek ellátása helyben történik, a szakorvosi ellátás pedig magasabb szinten koncentrálódik. Az eset összetettségétől és a páciens diagnózisától függően a beteget olyan egészségügyi intézménybe viszik vagy irányítják, amely rendelkezik minden szükséges erőforrással – szakemberekkel, berendezésekkel és gyógyszerekkel – a minőségi egészségügyi ellátás biztosításához.

A képesített kórházak hálózatára azért van szükség, hogy „a ma Ukrajnában rendelkezésre álló korlátozott erőforrásokat a lehető legracionálisabban lehessen felhasználni”. Rámutatott, a hálózatnak köszönhetően „három kulcsfontosságú dolgot biztosítunk: az orvosi ellátás elérhetőségét, ezt követően pedig annak minőségét, s mindennek ingyenesnek kell lennie a beteg számára, mert ezt a szolgáltatást fedezi az Egészségügyi Garancia Program”. A rendelkezésre álló költségvetési források elsősorban ezeknek az intézményeknek a célirányos fejlesztésére irányulnak majd – jelezte.

Ljasko ugyanakkor hangsúlyozta: azok az egészségügyi intézmények, amelyek nem kerülnek be a hálózatba, tovább működhetnek, és változatlanul jogukban áll szerződést kötni az Nemzeti Egészség Szolgálattal. Az ilyen egészségügyi intézmények fejlesztését a kórház tulajdonosa biztosítja – tette hozzá az Ukrán Egészségügyi Folyóirat (Український медичний часопис) tudósítása szerint.

Az Interfax–Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva a tárcavezető elmondta: „140–150 erős kórházról beszélünk, tulajdonképpen ezek a közigazgatási járásközpontokban elhelyezkedő klaszterkórházak, plusz a klaszterfelettiek, vagyis a volt megyei kórházak, ezek kicsit nagyobbak és erősebbek. Vagyis a 400 az valamennyi kórház, beleértve az úgynevezett általános kórházakat is. Az egyeztetések tartanak, van, amit bevonunk a képesített hálózatba, van, amit kizárunk.”

Ljasko hangsúlyozta, hogy Kijev kivételével gyakorlatilag minden régió benyújtotta javaslatát a hálózat kialakítására.

(szcs/interfax.com.ua/umj.com.ua)