Idén 41 érettségiző ballagott el a Kossuth Lajos Líceumból

2023. június 6., 11:50 , 1162. szám

A nagy múltra visszatekintő Beregszászi Kossuth Lajos Líceumban 41 diák számára szólalt meg az utolsó csengő idén. A tanévzáró ünnepség alkalmával az érettségiző diákok jelentős része oklevélben is részesült, hiszen kiemelkedő eredményeket értek el különböző versenyeken is. Bár a 2022/2023-as tanévben sem volt egyszerű a helyzete a kárpátaljai pedagógusoknak és intézményvezetőknek, de minden elismerés megilleti pedagógusainkat, akik a nehézségek ellenére is helytálltak, és a kárpátaljai diákok szép eredményeket mutathatnak fel a rendkívüli körülmények ellenére is.

A ballagási ünnepségen Zseltvay-Vezsdel Emese, a Kossuth Lajos Líceum igazgatója köszöntőjében megjegyezte: „Meghatottan és elégedetten tekintünk most rátok,  köszönet nektek mindazért, amit az elmúlt évek során intézményünkért tetteket, a kiemelkedő teljesítményekért a tanulmányi vetélkedőkön, a diákönkormányzatban betöltött aktív részvételért, az iskolai programok szervezéséhez nyújtott segítségért. Kívánom, hogy az itt szerzett tudást majd kamatoztatni tudjátok. Köszönet a szülőknek, hogy ebben a hagyományosnak nem mondható tanévben partnereink voltak.” A tanári karhoz szólva az igazgatónő megköszönte, hogy a rendkívüli tanévben minden nehézség ellenére magas fokú tudással és elhivatottsággal oktatták a diákokat: „Büszkén állok itt, hiszen úgy gondolom, hogy ilyen eredményes évet régen zártunk.”

Babják Zoltán, a Beregszászi kistértség polgármestere köszöntőjében elmondta: „Különleges nap ez számomra, hiszen nemcsak polgármesterként, de szülőként is szólalhatok ma meg. Különleges ez a mai nap azért is, mert a háború második évében vagyunk, telve nehézségekkel, s megedződve az elmúlt hónapok kihívásai által. Szeretném megköszönni a tanári karnak, hogy ez a nap ünneppé válhatott minden nehézség ellenére“ – mondta Babják Zoltán. A polgármester a végzősökhöz szólva megjegyezte: „Ez a mai ünnep számotokra emlékezetes lesz. Szeretném, ha tudnátok, hogy akikkel most együtt álltok itt, talán ez alatt a nyár alatt fogtok találkozni így együtt utoljára. Ezért arra bátorítok mindenkit, hogy ez az eddig egy családként élő két osztály a továbbiakban is fordítson időt arra, hogy érdeklődik egymás iránt, hiszen az élet innentől kezdve elsodor benneteket külön utakra. Mostantól kezdve csak magatoknak kell megfelelnetek. Sok sikert kívánok nektek, hogy a kitűzött célokat el tudjátok érni. S ne feledjétek Waldo Emerson szavait: »Sokszor és sokat nevetni; elnyerni az intelligens emberek megbecsülését, a gyermekek ragaszkodását; kivívni az őszinte kritikusok elismerését és elviselni a hamis barátok árulásait; örülni a szépnek, megtalálni másokban a jót; jobbítani egy kicsit a világon – egy egészséges gyerekkel, egy parányi kerttel vagy azzal, hogy biztos lábon állva élsz; tudni, hogy legalább egyvalaki könnyebben lélegzik, mert te voltál. Ez a boldogulás, ez a siker.«”

Gyebnár István beregszászi magyar beosztott vezető konzul tolmácsolta Bacskai József ungvári főkonzul köszöntését. Majd elmondta, hogy a magyar kormány lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni és támogatni a kárpátaljai magyar közösséget, és ezen belül a kárpátaljai magyar oktatást. Köszönetet mondott a tanároknak az elhivatott munkáért. Majd hangsúlyozta: „Őrizzük nemzeti identitásunkat és ápoljuk a magyar nyelvet, de ezzel egyidejűleg, aki úgy dönt, hogy itt szeretne érvényesülni, fontos, hogy tanulja meg az ukrán nyelvet is, hiszen csak úgy tud egy kisebbség kiállni magáért, ha a többség nyelvét megfelelően elsajátította” – fogalmazott Gyebnár István.

A történelmi egyházak részéről Marosi István görögkatolikus parochus és Cserniga Gyula református lelkipásztor mondott áldást a végzősökre.

A végzősök osztályfőnökei közöl Csuha Dániel, a 11.A osztály osztályfőnöke búcsúztatta a ballagó diákokat: „Ma büszkén állhatok itt, mert elértétek azt a célt, amit sok-sok évvel ezelőtt kitűztetek magatok elé.  Ez a nap nemcsak a ti sikereitekről szól, hanem a közösségi összetartozásról, elkötelezettségről és támogatásról. Ezért szeretném megköszönni minden kollégámnak, akik az elmúlt évek során segítették a ti utatokat iskolánkban. Az ő türelmük, odaadásuk és tudásuk hozzájárult ahhoz, hogy ma itt álljatok. Köszönet a szülőknek is, akik erőfeszítései lehetővé tették, hogy az elmúlt 11 évet végigvigyétek. […] Bízom benne, hogy mindannyian ragyogó jövő előtt álltok, legyetek bátrak és higgyétek el, hogy minden lehetséges. Ne felejtsétek el értékelni a tapasztalatokat és tanulni a kudarcokból. Mindig legyetek hűek önmagatokhoz és az értékeitekhez, és soha ne felejtsétek el megmutatni a világnak, hogy milyen különlegesek vagytok. Ne felejtsétek el, hogy mindig visszatérhettek ide, ez a hely mindig az otthonotok marad.”

A végzősök nevében Babják Brigitta 11.A osztályos ballagó, a Diákönkormányzat elnöke búcsúzott a tanároktól, akiknek megköszönte támogatásukat, segítségüket, iránymutatásukat és a rengeteg tudást. A szülőkhöz szólva kiemelte: „Köszönet illet benneteket a rengeteg támogatásért, amit kaptunk tőletek, tudjuk, hogy ti mindig velünk lesztek, bármi legyen is. Kedves diákok, becsüljétek meg az iskolában eltöltött időt és fényesítsétek iskolánk hírnevét.”

Az ünnepség keretében ünnepélyesen átadták az elismerő okleveleket az intézmény azon tanulói számára, akik a tanév során kiemelkedő eredményeket értek el a hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken és sportvetélkedőkön. Ezt követően a 11. osztályosok átadták a stafétát a 10. osztálynak. A végzős diákok énekben, zenében és versben köszöntötték tanáraikat, diáktársaikat, szüleiket, kifejezve köszönetüket az elmúlt 11 évért, majd egy szál virággal személyesen is megköszönték az iskola tanárainak és dolgozóinak az elmúlt évek gondoskodását. Az esemény zárásaként a tizedikesek átadták az útravaló tarisznyát, és a ballagó diákok közös énekkel elbúcsúzva elindultak egy utolsó közös útra a református és a római katolikus templomba áldásvételre.

ev