Összművészeti program a nemzeti összetartozás napján a beregszászi színházban

2023. június 6., 13:19 , 1162. szám

Színes kulturális programmal méltatta a nemzeti összetartozás napját a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház. Az eseményen szoboravatóval, néptánccal, színházi vendégelő­adással, valamint az összetartozás tüzének meggyújtásával várták az érdeklődőket. 

Kora délelőtt szoboravatóval vette kezdetét a beregszászi színház összművészeti, a nemzeti összetartozás napját méltató programja. Az eseményen Matl Péter Munkácsy-díjas szobrász Főnix című alkotását avatták fel ünnepélyes keretek között. 

Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója köszöntőjében elmondta: „Az elmúlt évek történéseiből adódóan a nemzeti összetartozás napját sajnos nem tudtuk együtt ünnepelni, ezért úgy döntöttünk, hogy idén megpróbáljuk összegyűjteni az embereket ennek a megemlékezésnek a szellemében. Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy Matl Péter Főnix című alkotása most már a színház tulajdonába került, ez egy hatalmas ajándék, és örülünk, hogy sikerült felavatni a szobrot. Ez egy igazi összművészeti esemény. Matl Péterrel és a Pro Arte – Munkács civil szervezettel már voltak hasonló proektjeink. A hamvaiból újjászülető mitológiai madár a Főnix, amely jelkép nagy aktualitással bír. Hiszen egy közösség akkor tud újjáteremtődni a legnagyobb nehézségek és égések után, ha van olyan forrás, amiből táplálkozhat. Ezért igyekeztünk olyan programokkal szolgálni a mai nap folyamán, amelyek forrást biztosítanak. Ilyen egyrészt a magyar kultúránk, a néptánc, valamint a művészet, a színház eszköze; az a forrás, amelyért téve és dolgozva tudunk előre haladni. Legbelül pedig ott van a hit – az a hit, hogy a jó Isten fentről vezet és a helyes úton tart minket, amikor úgy gondoljuk, hogy nincs is rá erőnk. A nemzeti összetartozásunk a legszebb forráspont is lehet” – jegyezte meg Sin Edina.  

Gyebnár István beregszászi beosztott vezető konzul köszöntőjében kiemelte: „A mai napnak különösen nagy jelentősége van a mostani időben, amikor háború folyik ebben az országban, amikor a helyi magyar közösség küzd megmaradásáért. Fontos, hogy legyenek olyan üzenetek a jövő generációja számára, amelyek által maradandó művészeti értékek jönnek létre, amelyek által láthatjuk, hogy a nehéz időkben is alkotnak a művészek. Matl Péter fantasztikus művekkel gazdagítja a Kárpát-medencét, mindehhez szívből gratulálok.”

Matl Péter Munácsy-díjas szobrász, grafikus, a Pro Arte – Munkács civil szervezet vezetője a szobor kapcsán elmondta: „Amikor a Pro Arte – Munkács egy szobrásztábort szervezett itt, Beregszászban, akkor a színház egy szép előadással járult hozzá a programunkhoz, amit nagyon nagyra értékeltünk, és mi is szerettünk volna egy műalkotást ajándékozni az intézmény számára. Az alkotás a halálról és az újjáéledésről szól, a Főnix címet kapta, a hamvaiból újjáéledő madár nevét. A szobor anyagának, a hársfának is köze van Beregszászhoz, mivel a római katolikus templom udvaráról származik. Tehát azt hiszem, hogy nem is találhattunk volna neki jobb helyet.” 

A szoboravató ünnepséget a Sodró együttes táncosai, Várady Enikő és Orosz Péter tánca színesítette. A páros előadásában kalotaszegi legényest, lassú és friss csárdást, valamint viski táncokat láthattak a jelenlevők.

Ezt követően a temesvári Csíky Gergely és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház közös darabját lehetett megtekinteni, amely Petőfi Sándor életét és műveit helyezte el mai kortárs világunkba. A Petőfi-szelfi című előadás elsősorban a fiatalokat célozza meg, bemutatva a költő alkotásait és munkásságát a modern színházművészeti kifejező eszközök segítségével.

Lukács Emőke, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színésze kérdésünkre elmondta: „Mivel Petőfi-év van, szerettünk volna egy olyan előadást létrehozni, amely kortárs szellemű, amely Petőfivel foglalkozik, de a klisékből kiemelve, hogy az ifjúságnak kedve legyen hozzá, ezért próbáltuk modern szövegkerettel ellátni, ezáltal egy kortárs szöveget létrehozva. Többféle stílusú megzenésített vers hangzik el az előadásban. Az előadás által szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy nekünk most mi a dolgunk, milyenek lennénk mi Petőfiként a saját korunkban, hiszen azt jól látjuk, hogy ő huszonévesként hogyan reagált az akkori kor problémáira, de mindezeken túl, alkotásainak üzenetei ma is érvényesek a számunkra.” 

Az előadást követően a nap lezárásaként a résztvevők közösen meggyújtották a nemzeti összetartozás tüzét, ezáltal csatlakozva az Összetartozásunk Tüze akcióhoz.               

ev