Elégedettek-e az ukránok az élettel?

2023. június 7., 09:09 , 1161. szám

Az ukránok többsége nem tartja elegendőnek jövedelmét a minőségi élethez. Az emberek 30%-a elégedett az életével – derül ki egyebek mellett az Életminőség-barométer című felmérésből, melyet az Európai Üzleti Szövetség (EBA) és a Gradus Research kutatócég végzett, s amelyet a dengi.ua ismertet.

A kutatási adatok szerint a polgárok 85%-a nem tartja elegendőnek a jövedelmét, mindössze 13%-uk tekinti elégségesnek, s 2%-uk több mint elégségesnek. Ugyanakkor tudni kell, hogy a vizsgálatban az ukrán társadalmat megtestesíteni hivatott „általános” minta 76%-a kevesebb mint 20 000 hrivnyát vihet haza havonta, 53% kevesebb, mint 10 000 hr-t.

Ugyanakkor az EBA-ban tömörülő vállalkozók által reprezentált „üzleti élet” képviselőinek 38%-a tartja elégtelennek jövedelmét a minőségi élethez, míg 52%-a elegendőnek, 10%-a pedig több mint elegendőnek nevezte. Megjegyzendő azonban, hogy a megkérdezett vállalkozók 80%-a több mint 20 000 hr-t keres havonta.

A felmérés szerint az általános minta 34%-a és a vállalkozók 69%-a elégedett jelenlegi munkahelyével. Az előbbiek 33%-a és az utóbbiak 12%-a elégedetlen bizonyos fokig a munkahelyi „önmegvalósítással”.

Mint kiderült, az ukránokat leginkább a kollektíva barátságos légköre, a kényelmes és biztonságos munkakörülmények, valamint a vezetővel kialakított kapcsolat marasztalja jelenlegi munkahelyükön. Az EBA által képviselt vállalkozók ehhez hozzáteszik még a távmunka lehetőségét és a karriert is.

Ukrajnai élete tapasztalataival az általános minta 30%-a elégedett, 39%-a értékeli kielégítőnek azokat, további 31% pedig nem tartja kielégítőnek. A legtöbb pozitív vélemény a 16 és 25 év közötti fiataloktól és a kijevi lakosoktól származik.

Az üzletemberek közül 44% elégedett az életével, 35% tartja kielégítőnek, 21% pedig elégedetlen.

A felmérésben több mint 1 000 válaszadó alkotta az általános mintát és mintegy 360-an képviselték az üzleti életet.

(ntk/dengi.ua)