A Cseszno Mozgalom megnevezte azt a három várost, ahol a legtöbb a regisztrált belső menekült

2023. június 8., 16:32 , 1162. szám

Az elemzők megkapták a városi tanácsok adatait. Ezekből kitűnik, hogy a nyilvántartott belső menekültek (VPO) számát tekintve Kijev áll az élen mintegy 380 000 lakóhelyét elhagyni kényszerült személlyel. Fele ennyien, kb. 176 ezren vannak a VPO-k a második helyen álló Dnyipróban – jelentette a Cseszno Mozgalom tájékoztatására hivatkozva a zn.ua.

„Most annyi VPO van nálunk, amennyi egy újabb fővárosi kerületnek felel meg. Felmerülnek kérdések az oktatással, az egészségüggyel, a lakhatással stb. kapcsolatban. Míg a lakhatás kérdése többé-kevésbé megoldott, a foglalkoztatás kérdése meglehetősen akut. A legtöbb VPO de jure – ám nem de facto – állami segélyből él. Legutóbbi ülésén a fővárosi tanács döntést hozott a város területén a vállalkozásfejlesztést célzó hiteltámogatásról” – mondta el Volodimir Bondarenko, a Kijevi Városi Tanács titkára.

A legtöbb belső menekültet befogadó öt város közé tartozik még Harkiv (164 000), Zaporizzsja (147 000) és Odessza (122 000). Ungváron 27 270 regisztrált VPO-t említ a Cseszno Mozgalom statisztikája. Az elemzők rámutatnak, hogy jelenleg a keleti és déli megyeközpontokban van a legtöbb regisztrált belső menekült.

Nincs viszont összesített statisztika a Herszonban meghúzódó VPO-k számáról. A Cseszno Mozgalom információi szerint a herszoni Adminisztratív Szolgáltatások Központja (CNAP) arról számolt be, hogy 2023. március 15. óta regisztrálja az áttelepülteket, így a végleges számot egyelőre nem tudják megnevezni.

Vita Dumanszka, a Cseszno Mozgalom koordinátora hangsúlyozta: „A közösségeknek átfogóan kell dolgozniuk a VPO-k integrációján, mert az áttelepültek mindenképpen fontos szerepet fognak játszani a városuk társadalmi, gazdasági és politikai életében. Hat évvel ezelőtt Zaporizzsjának mintegy 700 000 lakosa volt. Ma viszont mintegy 150 000 áttelepült él a városban. Mindannyiuknak úgy kell érezniük, hogy bekapcsolódtak az itteni közösség életébe, lehetőséget kell kapniuk a munkára, családjuk eltartására. Ehhez a városi hatóságok kötelesek gyorsan és hatékonyan reagálni a kihívásokra. Meg kell érteniük, hogy a VPO-k jelentős hatással lehetnek a helyi hatóságok megalakulására a győzelem után.”

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes arról biztosított, hogy a belső menekülteket 2023-ban továbbra is pénzügyi támogatásban részesíti az állam.

 (pszv/zn.ua)