33-an kaptak oklevelet

MCC Középiskolás Program

2023. június 18., 18:26 , 1164. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kárpátalján tavaly elindult Középiskolás Programjának oklevélátadó ünnepségére június 17-én került sor a beregszászi Parisel étterem nagytermében. A programban részt vevő 120 kárpátaljai magyar középiskolás közül 33-an idén érettségiztek, így tőlük búcsúztak el a tehetséggondozó program vezetői és diáktársaik. Helyükre újabb kiemelkedően tehetséges, középiskolás fiatalok jelentkezését várják.

Az MCC, azaz Mathias Corvinus Collegium egy egyedülálló tehetséggondozó intézmény, amelyet Tombor András és családja hozott létre, hogy a kiemelkedően tehetséges fiatalokat felkarolják, és olyan ingyenes továbbképzést nyújtsanak számukra, amely a hagyományos iskolarendszer keretein belül idő és erőforrás hiányában nem lehetséges. Az intézmény eleinte középiskolásokat és felsőoktatásban tanulókat fogadott. Mára a Kárpát-medence egyik legnagyobb tehetséggondozó intézményévé nőtte ki magát az MCC. Az oktatási-nevelési cél a teljes személyiséget fejlesztve, párbeszédre nyitott, közösségben gondolkodó és cselekvő, a magyarság kulturális és történelmi hagyományait ismerő, a világban tájékozódni képes személyiségek képzése. Olyan fiatal felnőtteké, akik fejlett önkifejezési készséggel, kritikus gondolkodással, nagy fokú szellemi autonómiával, egyéni felelősségvállalással, vállalkozószellemmel, folyamatosan szélesített műveltségi horizonttal és kiváló problémamegoldó kompetenciákkal rendelkeznek.

A határon túli régiók közül elsőként, 2018-ban Kárpátalján indították el az általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Programot (MCC FIT), ahová évente 25 gyereket vesznek fel ötödik osztályos kortól, ahol négy évet tölthetnek el a diákok.

A beregszászi MCC-központ 2022 februárjában kezdte szervezni a 10–11. osztályosokat megcélzó Középiskolás Program (MCC KP) beindítását Kárpátalján, s a háború jelentette kezdeti nehézségek ellenére túl vannak az első eredményes tanéven. A programban részt vevő 120 fiatal közül 33-an idén érettségiztek, tőlük köszöntek el most szombaton, bizonyítvánnyal, akik közül 25-en jelentek meg személyesen a Parisel étterem zárt körű rendezvényén.

Barna György, az MCC beregszászi régiókoordinátora elmondta, speciális helyzetben vannak, hisz hamarabb, mindössze egy tanév, jobb esetben másfél év után kell búcsúzniuk a programban részt vevő fiatalok egy részétől. Ők azok, akik befejezték idén a középiskolát. A végzősök közül ketten sikeresen megpályáztak egy-egy nemzetközi tanulmányutat. Kiemelte Barta Szintiát, aki a legtöbb, összesen kilenc kurzust teljesített ez alatt a rövid idő alatt. A régiókoordinátor elmondta még, hogy az első év sikerét igazolja, hogy a szeptembertől induló képzésükre már vannak jelentkezők, de minden középiskolást biztatnak, használják ki az ingyenes tehetséggondozó program nyújtotta lehetőségeket. Eddig nagyon pozitívak a tapasztalatok, érdeklődni lehet az MCC Beregszászi Irodájában (cím: 90202 Beregszász, Bohdan Hmelnickij u. 17.; telefon: +380 (66) 086 48 52), valamint az mcc.hu honlapon.

Dobsa Beáta, az MCC beregszászi régióvezetője a végzős diákokhoz szólva hangsúlyozta: „Legyetek magatokra büszkék, hogy úttörő módon vettétek a bátorságot egy vagy másfél évvel ezelőtt, és csatlakoztatok ahhoz a programhoz, amelyről még nem igazán tudtátok elképzelni, hogy milyen is lehet. Bízom benne, hogy a tapasztalatok, az előadások és azon lehetőségek, amelyeket kaptatok az MCC által, hozzájárultak ahhoz, hogy épüljetek, és ezt ti is így érzitek. Azon túl, hogy sokkal többek lettetek, egy olyan közösséget találtatok, amelyre mindig számíthattok” – emelte ki a beregszászi képviselet vezetője. Dobsa Beáta elárulta, hogy már kidolgozás alatt van az MCC+-nak nevezett programsorozat, amely jövő szeptembertől lesz elérhető Kárpátalján egyetemen vagy főiskolán tanuló diákok számára. Valamint felhívta a fiatalok figyelmét, hogy már hatodik éve létezik az MCC szervezésében a sikeres Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző, amelyre 18 éves kor után lehet jelentkezni.

Útravalóként az évzárón a diákok találkozhattak Rajkó Balázs rádiós és televíziós riporterrel, aki bemutatkozó előadásában arra hívta fel a tehetséggondozó program középiskolás résztvevőinek figyelmét, hogy maradjanak mindig kíváncsiak, nyitottak a világra.

Barna György tudósítónknak elmondta, hogy az általuk kínált képzésben részt vevők tíz e-learning kurzusból válogathatnak (íráskészség, irodalom másképp, jog, közgazdaságtan, modern kori történelem, nemzetközi kapcsolatok, pszichológia stb.), ezek közül bármennyit – egyet vagy az összeset egyszerre – felvehetnek individuálisan. Egy kurzus nyolc héten keresztül tart, majd újraindul, amihez online videoanyag, jegyzet által, esetleg más formában kapnak tananyagot a tanulók. Minden héten számot kell adniuk a diákoknak a megszerzett ismeretekről, s két hónap elteltével akkor teljesítik az adott kurzust, ha megszerzik a szükséges pontszámot. Ugyanakkor nem gond, ha nem sikerül, többször is újra felvehető az adott kurzus, egészen mindaddig, amíg benne vannak a Középiskolás Programban. Ezt egészítik ki havonta egyszer a KP-szombatok, amikor szakmai előadásokat hallgathatnak a programban részt vevő diákok az adott terület elismert szakembereitől. Kéthetente van egy közösség­építő foglalkozásuk, például legutóbb ellátogattak egy kulisszabejárásra a színházba, a Pulzus Rádió stúdiójában is jártak, voltak gokartozni, korcsolyázni, ismerkedtek a szusikészítés rejtelmeivel – sorolta hosszasan a régiókoordinátor. Rendszeresen kirándulnak Kárpátalján, félévente egyszer pedig külföldön. Az elmúlt tanévben tanulmányúton voltak Debrecenben, Kolozsváron, Budapesten és Brüsszelben. Van nyári és téli táboruk is, valamint pályázhatnak a diákok az MCC központilag meghirdetett külföldi tanulmányútjaira is. Mindez természetesen ingyenes a program résztvevői számára. A jelenlegi 120 résztvevő Kárpátalja 50 településén él Királyházától Csapig, illetve Beregrákosig. Az MCC a szombatonkénti Beregszászba utaztatásukat is megoldja, ráadásul mindez ingyenes a diákok részére.

Az első diplomaosztó ünnepség állófogadással, majd közös fotózással zárult.

Badó Zsolt