Ukrajnát támogató állásfoglalást adott ki az EP

2023. június 21., 18:15 , 1164. szám

Az Európai Parlament (EP) június 15-én Ukrajnát támogató állásfoglalást adott ki, amelyben egyebek mellett felszólítja a NATO-tagállamokat, hogy a háború befejezése után kezdjék meg az ország felvételét az észak-atlanti szövetségbe. A Jevropejszka Pravda tudósítása szerint a határozati javaslat mellett 425 képviselő szavazott, ellene 38-an voltak, 42-en tartózkodtak.

Irány az EU és a NATO!

A képviselők reményüknek adtak hangot, hogy a háború befejezése után kezdetét veszi Ukrajna NATO-csatlakozásának folyamata, és a lehető leghamarabb le is zárul. A teljes jogú NATO-tagság Ukrajna általi elnyeréséig az EU-nak és tagállamainak Ukrajnával szoros együttműködésben létre kell hozniuk az ideiglenes biztonsági garanciák mechanizmusát, amelyet a háború után azonnal be kell vezetni – olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentum szerzői egyben remélik, hogy az Európai Bizottság pozitívan értékeli a hét tagjelölti ajánlás Ukrajna általi végrehajtását, és már ebben az évben megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna csatlakozásáról az EU-hoz.

Az állásfoglalás elítéli a Kahovkai Vízerőmű gátjának Oroszország általi felrobbantását, hangsúlyozva, hogy a cselekmény háborús bűntett, és hatalmas környezeti károkat okoz. A képviselők szerint az ezért és más háborús bűnökért felelős személyeknek felelniük kell tetteikért a nemzetközi joggal összhangban.

A dokumentum egy részét Ukrajna újjáépítésének szentelték. A képviselők felszólítják az EU-t, hogy hozzon létre átfogó csomagot Ukrajna számára, amely figyelembe veszi az azonnali, közép- és hosszú távú szükségleteket.

Az állásfoglalás hangsúlyozza annak fontosságát, hogy Ukrajna újjáépítését, európai integrációs lépéseit és egyéb reformjait egységesen kezeljék, valamint azt is megjegyzi, hogy az újjáépítés során fontos az elvesztettnél jobb infrastruktúrát kialakítani, figyelembe véve az európai zöldpolitikát, hogy Ukrajna „kibocsátásmentes és digitalizált, modern piacgazdasággal rendelkező jóléti európai állammá váljon”.

Az EP figyelmeztetése

A Cseszno mozgalom ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az állásfoglalás 17. pontja egyértelműen óva inti az ukrán elnököt a városrendezési „reform” (5655. sz. törvénytervezet) aláírásától.

„17. Óva int attól, hogy a jövőbeni újjáépítési erőfeszítéseket a jogszabályok olyan módosítására használják fel, amely bizonyos érdekeket szolgál, az egyenlő versenyfeltételek és az átláthatóság rovására; felszólítjuk Zelenszkij elnököt, hogy ne írja alá a városrendezési tevékenységről szóló 5655. számú projektet” – idézi a mozgalom az EP állásfoglalását.

A Legfelső Tanács 2022. december 13-án fogadta el az 5655. sz. törvénytervezetet. A civil mozgalom szerint ezért a törvényjavaslatért a Nép Szolgája párt vezetője, Olena Suljak képviselő lobbizott.

A Cseszno többször hangsúlyozta, hogy ezt a törvénytervezetet a lelkiismeretlen területfejlesztők érdekében dolgozták ki, és nem vették figyelembe más érdekelt felek észrevételeit – írja a mozgalom honlapja.

(ntk/eurointegration.com.ua/chesno.org)