Felmérés: Gazdasági helyzetük romlását érzékelik a polgárok

2023. június 25., 18:23 , 1164. szám

A Rejting szociológiai csoport június eleji felmérésében megkérdezett ukránok 59%-a számolt be személyes gazdasági helyzetének romlásáról az elmúlt fél évben.

A válaszadók 35%-a szerint nem változott a helyzetük, s mindössze 6%-uk tapasztalt javulást.

Az ukrajnai, országos helyzet megítélése összességében rosszabb: 75% érzékelt romlást, 14% szerint nem változott a helyzet, 8% tapasztalt javulást.

Ennek ellenére, az ország gazdaságának jövőjéről szólva a megkérdezettek inkább tűnnek optimistáknak, mintsem pesszimistáknak: 35%-uk javulásra számít, 28%-uk úgy gondolja, hogy semmi nem fog változni, 26%-uk pedig úgy véli, hogy romlani fog a helyzet. Ami a saját boldogulásukat illeti, a válaszadók 31%-a reméli, hogy gazdasági helyzetük javulni fog a következő egy esztendőben, 39% nem számít változásra, 17% pedig pesszimista e tekintetben.

Megállapítható, hogy bár nem nőtt a gazdasági helyzetük javulását érzékelők száma az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, azonban némileg csökkent a negatív értékelések aránya (a 2022. júliusi 75%-ról az idei 59%-ra) azáltal, hogy többen lettek azok, akik kijelentették: nem érzékeltek változást. Az ukrajnai helyzetet negatívan megítélők aránya is csökkent (36%-ról 26%-ra), ezzel párhuzamosan nőtt azok száma, akik nem tapasztaltak változást. Ezenkívül a maguk és az ország jövőjével kapcsolatban megfogalmazott várakozások tekintetében nőtt a stabilitást és csökkent a helyzet romlását várók száma.

Jobbnak érzékelik személyes gazdasági helyzetüket a nyugati régiók lakói, a fiatalabb, valamint a dolgozó válaszadók és különösen azok, akiknek sikerült új állást találni. Hasonlóak a tendenciák a jövő megítélésében. Ezzel szemben Ukrajna gazdasági helyzetének értékelésében nem észlelhetők különösebb eltérések a demog­ráfiai csoportok között.

A lehetőségek értékelése

Ami a gazdasági lehetőségeket illeti, a válaszadók valamivel több lehetőséget láttak a siker elérésére (41%), bár a megkérdezettek 26%-a jelezte e lehetőségek hiányát. Ezenkívül 36% nagynak, 40% közepesnek, további 23% pedig csekélynek ítélte az elhelyezkedési lehetőségeket. Valamivel szerényebbeknek érzékelték lehetőségeiket a megkérdezettek a stabil jövedelemszerzés és a vállalkozói tevékenység terén: mintegy 30%-uk értékelése volt egyértelműen pozitív, kb. 35%-é közepes, 26%-é pedig negatív. A legpesszimistább értékelések az ukrajnai karrierépítés lehetőségére vonatkoztak: 33% vélekedik úgy, hogy erre nincs vagy gyakorlatilag nincs lehetőség, további 28% közepesre értékelte a lehetőségét, 32% pedig pozitívan nyilatkozott.

Munka

A háború előtt foglalkoztatottak 41%-a dolgozik jelenleg a régi munkahelyén, 14%-uk részmunkaidőben dolgozik, 13%-uk pedig új állást talált. Ugyanakkor az ilyen válaszadók harmada még mindig nem dolgozik. Növekvő tendenciát mutat az új állást találók száma. Az elhelyezkedést illetően a férfiak és a középkorúak vannak jobb helyzetben. A belső menekültek körében jelentősen nőtt azok száma, akik el tudtak helyezkedni az új tartózkodási helyükön – közülük minden harmadik tudott új állást találni, körükben a munkanélküliek aránya 50%-ról egyharmadra csökkent.  

(szcs/ratinggroup.ua)