Lezárult a Magyar szemmel fotó- és rajzpályázat

2023. június 25., 08:46 , 1165. szám

A Nemzetpolitikai Államtitkárság második alkalommal hirdette meg a Magyar szemmel című fotópályázatát, amely idén a 14 év alattiak számára rajzpályázattal is bővült. A beküldött pályamunkák elbírálását követően a nyertes alkotások a Külhoni Magyarok Facebook-oldalán kerültek bemutatásra. A pályázat több mint 40 fotója pedig Budapesten, a Várkert Bazár északi panorámateraszán került kiállításra június 22-én.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság idén újra meghirdette a már hagyományos Magyar szemmel című fotópályázatát. A felhívás a Nemzetpolitikai Államtitkárság idei tematikus éve, 2023 a gondoskodó nemzet éve programsorozatának részét képezi, éppen ezért a pályázat idei három témája az Anyaföld, Anyanyelv, Anyaszív volt.

A pályázatra a világ bármely tájáról, a Kárpát-medencéből és a diaszpórából egyaránt lehetett jelentkezni a témának megfelelő pályamunkával, emellett a felhívás az idei esztendőben egy rajzpályázattal is kiegészült a 14 éven aluli gyerekek számára.

A szervezők a három téma bármelyikében várták a 14. életévüket betöltő pályázók fotóit, valamint az Anyaszív kategóriában a 14 év alatti korosztály rajzait.

Az Anyaföld téma célja, hogy a pályázók bemutassák életünk forrását, szülőföldünket: a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarsága által lakott lenyűgöző tájakat, magyarságunk kulturális örökségeit.

Az Anyanyelv témában olyan alkotásokat vártak, amelyek középpontjában legfontosabb kulturális kincsünk, anyanyelvünk, annak szépsége, sokszínűsége, fontossága állt.

Az Anyaszív kategóriában pedig várták mindazokat a fotókat és rajzokat, amelyek témája az anyai szeretet, odafigyelés és támogatás sokszínűsége, szépsége.

A pályázatra történő jelentkezés határideje május 29-én lezárult. Ez idő alatt mintegy 2 000 alkotás érkezett be, közülük több Kárpátaljáról.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Magyar szemmel című fotópályázat legjobb műveiből Budapesten, a Várkert Bazár északi panorámateraszán nyílt tárlat. A kiállítás a díjazott tizennégy legjobb fotót vonultatta fel és további harminc közönségdíjas fényképet. A kiállítás július 2-ig megtekinthető.

„A mostani nehéz időben kiemelkedően fontos a gondoskodás gyakorlása. A magyarság akkor tud ebben a helyzetben megerősödni, ha figyelemmel és segítségnyújtással vagyunk egymás irányában” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a nyertes alkotások kiállításán.

„Gyimesfelsőloktól a kisalföldi Zsiráig, Magyarkanizsától a Vereckei-hágóig képviselik a nyertes alkotások a nemzeti összetartozást. A fotók a mai világnak mutatják meg, hogyan hatja át a gondoskodás az anyaföldet, az anyanyelvet és az anyai szívet” – tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, a pályázatra jelentkezett alkotók saját szívüket tárták fel, egy-egy napba, egy-egy életképbe engednek betekinteni, szeretetet, összetartozást, hagyományokat és értékeket közvetítenek.

„A rajzok és fotók sokszínűek, ahogy mi, magyarok is sokszínűek vagyunk. Változatos élethelyzetek, amelyeket mind a magyarság jelene foglal egybe. Nemzetünk páratlan gazdagságának seregszemléje ez a kiállítás” – emelte ki Potápi Árpád János.

Mindemellett kitért arra is, hogy a háború közvetlen veszélyt jelent a kárpátaljai nemzetrészre, de a világon mindenhol érezhető a háború okozta válság. Úgy fogalmazott, szükség van családjaink és közösségeink megerősítésére, és a nyertes alkotások az erőforrások gazdag tárházát sorakoztatják fel. A beküldött alkotások hirdetik a nemzedékek összekapcsolódását, a szeretetben és tiszteletben való összetartozást.

Az eseményen az államtitkár átnyújtotta a fotó- és rajzpályázat okleveleit. Anyaföld kategóriában Borbáth Katalinnak az úzvölgyi katonai temetőben készült Hazafiak című képe győzött, az Anyanyelv kategóriában Fülöp Lóránt Bétán készült Róza néni című képe, az Anyaszív kategóriában pedig Cseke Péter Iszlón készült fotója, az Egyszer csak hazajön. A közönségszavazás legjobbja Deák Angéla lett, aki Erdélyben, a madarasi Hargitán kattintotta Szeret-Et-et című művét. A rajzpályázat 1. helyezettje pedig Kosztyu Emília, a Munkácsi 3. Számú II. Rákóczi Ferenc Középiskola 7. osztályos diákja lett, aki ezenkívül a Magyar Nyelv Múzeuma rajzpályázatának is nyertese.

Átadták a Nemzetpolitikai Államtitkárság különdíjait, valamint a rajzpályázat díjazottjainak és különdíjasainak járó okleveleket is. A fotópályázat minden kategóriájában és a közönségszavazás során az 1. helyezett 300 ezer, a 2. helyezett 200 ezer, a 3. helyezett 100 ezer forint nyereménnyel gazdagodott. Az államtitkárság a közönségszavazás nyertese, Deák Angéla pénzdíját további 100 ezer forinttal egészítette ki – az összeget egy beteg gyermek gyógyíttatására fordítják. A rajzpályázat első három helyezettje ugyanilyen értékű művészcsomagot kapott.

Kárpátaljáról Debreceni Kamilla Vereckei-hágó című fotója bekerült a közönségszavazás által legjobb harmincnak vélt munka közé.

A nyertesek munkái megtekinthetők a www.kulhonimagyarok.hu oldalon.

K. K./MTI